Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EHF stoppar kaptensbindel med regnbåge

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Tobias Karlsson vid VM i Qatar.
Bildtext Bindeln på bilden är enligt EHF helt OK.
Bild: EPA/NicBothma/AllOverPress

Europeiska handbollsförbundet, EHF, stoppar Sveriges lagkapten från att bära en regnbågsfärgad kaptensbindel vid EM i Polen.

Aftonbladet har pratat med Arne Elovsson, som är svensk representant i turneringsledningen. Elovsson satt inte med på mötet där beslutet att stoppa regnbågsbindeln fattades.

– Man har ett regelverk som säger att man ska ha enhetlig dress. Det har varit en relativt stor sak tidigare med alla skydd man har. Men det står inte i reglerna att man ska ha kaptensbindel, förklarar Elovsson till Aftonbladet.

Den svenske lagkaptenen Tobias Karlsson hade tänkt bära en regnbågsfärdag kaptensbindel vid handbolls-EM. Han underströk i Aftonbladets ursprungliga artikel om bindeln att det inte handlade om en protest mot någonting utan att det var en tyst manifestation för acceptans och alla människors lika värde.

Elovsson understryker att det ligger en logik bakom att man inom turneringsledningen valt att stoppa regnbågsbindeln.

– Hade det varit det svenska förbundet hade man antagligen godkänt bindeln. Nu ska man lägga samman ett antal värderingar från hela Europa och då tycker man att man måste följa reglementet strikt för att det inte ska spåra ur. I sin förlängning skulle det annars kunna innebära att man bär symboler för politiska eller ideologiska värderingar, avrundar Elovsson.

Enligt Dagens Nyheter hade också lagkaptenerna för Norge och Island tänkt bära regnbågens färger.

Även om Karlsson stoppas vid EM i Polen kommer bindeln att finnas kvar.

– Det här är inte det enda stället där jag är. Det här är någonstans jag är för tillfället, under EHFs regi i Polen. Jag kommer att spela handboll på andra ställen i framtiden och då kommer jag med glädje att bära bindeln, säger Karlsson till SVT.

Diskussion om artikeln