Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cheerleading – sport, show och gemenskap

Från 2016
Uppdaterad 19.01.2016 18:02.
Krista Allinen, Funky Team
Bild: Yle

Blod svett och tårar varvas med skratt, sång och eufori. När det inom cheerleading drar ihop till tävling så är det fest både på estraden och på läktaren. Inte helt fel att tala om en cheerleading-familj som samlades på FM vid årskiftet.

Få idrotter får väl leva med så många fördomar som cheerleading. I och med att t.ex. FM-ligan i hockey och hockeylandslaget kör med dansgrupper som ofta felaktigt kallas cheerleaders, så dras det ofta likhetstecken mellan dessa dansare och verklig cheerleading. Tävlingsidrotten cheerleading är ändå något helt annat och kan, för den som vill hitta likheter, definieras som en blanding av akrobati och parterrgymnastik. Dessutom innehåller cheerleading en massa showelement.

Fyra olika tävlingskategorier

Den mest klassiska tävlingsklassen är damklassen, med upp till 24 tjejer i laget. Den här klassen tävlar man även i med ”blandat” landslag, det vill säga att det inte är ett klubblag som representerar landet utan ett handplockat landslag. I mixed-klassen för också killarna delta aktivt i utförandet, och det bidrar till att farten stiger, och volterna samt kasten är högre. Stunt-klassen består av lag på bara fyra tjejer. Slutligen tävlar man även i cheerdance, där det inte görs lyft, kast och människopyramider, utan enbart danskoreografier, med lag på upp till 15 medlemmar. Också cheerdance har ett eget landslag.

Nästan 2000 idottare fyllde Nordenskiöldsgatans ishall under FM

Finska mästerskapen 2016 i cheerleading ordnades i Helsingfors ishall strax före årskiftet – och tog verkligen över hallen helt och hållet för en lång dag. Nästan 2000 idrottare och deras anhängare fyllde hallen med en sprudlande och kokande flickenergi. Jo, det fanns gott om representanter för det manliga könet, men det var nog girlpowern som denna vinterlördag fyllde varje hörn och vrå i den så ofta testosteronmättade ishallen.

Krista Allinen – en ung veteran

Huvudstadsklubben Funky Team är en av Finlands ledande cheerleadingföreningar med lag i alla olika tävlingskategorier på FM. Funky Team Wild Flyers heter laget som tävlar i damklassen och som 23-åriga hankenstuderanden Krista Allinen är kapten för. Krista har många järn i elden – förutom damlaget så tävlade hon om FM-medaljer även i stunt-klassen och var tränare för ett att Funky Teams juniorlag. Dessutom är hon vald till damlandslaget som under under de närmaste månaderna skall tävla både på VM och EM.

Gnistan för cheerleading tändes hos Krista Allinen i början på 2000-talet genom filmen ”Bring It On”. En film som har kultstatus inom cheerleading och som hämtat mängder av anhängare till sporten. Efter att ha i princip nött ut familjens VHS-spelare beslöt sig Krista, som på den tiden spelade tennis, för att göra slag i saken och bli en del av sporten som åtminstone på film såg ut att vara världens roigaste grej. Det var ett bra val – nästan femton år senare är hon fortfarande lika fascinerad av cheerleading och ser sig själv som tränare den dagen då tävlingskarriären tar slut.

Sportmagasinet följde Krista och Funky Team Wild Flyers på FM och på träning. Tisdag kl 21, Yle Fem och Arenan.