Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåbandet The Onetimer ut med ny EP

Från 2016
Sång och Talang, The Onetimers frontfigur Rolf Gustafsson på scen i Borgå,
Bildtext Rolf Gustavson ger järnet
Bild: Sång och Talang,

The Onetimers nya EP med fantasyinspirerade låtarna Expiration date, Riding the solar winds, Gates och Ruler of the skies släpps på våren.

The Onetimers nya EP är början till ett konceptalbum som utspelar sig i ett kosmiskt landskap. Deras EP och album tillsammans kommer att vara en fantasifull berättelse gestaltad genom musik.

En kombination av fantasy och progressiv rock

Rolf Gustavson är sångare i The Onetimer. Efter att han började studera komposition valde bandet att byta från en musikgenre från en blandning mellan ska, punk och street till progressiv rock.

Den klassiska orkestermusiken i kombination med filmmusik och körsång började påverka Rolfs musiksmak efter att han inledde sina studier. I dag kallar han bandets genre för fantasy prog eller rockestral.

rolf & axel gustavson
Bildtext Rolf och Axel Gustavson
Bild: Yle/Stefan Härus

Disneys musik inspirerar

Låten Ruler of the skies är skriven för ungefär ett och ett halvt år sedan. Den var startskottet för Onetimers nya Fantasy progress tema.

- För några år sedan började jag lyssna på filmmusik och gamla Disneylåtar från 90-talet. Det var startskottet för mitt intresse av denna musikgenre, säger Rolf Gustavson.

Filmen Treasure planet från år 2001 har haft ett stort inflytande på the Onetimers låtteman. Banden Muse och Green Day har också inspirerat låtarna på sina sätt.

Låtskrivandet tar tid

Det kräver mycket tid och tålamod för att skriva låtarna, säger Gustavson. När bandet väl har spikat fast ett tema är det bara att bygga upp låtarna ganska fritt.

För tillfället får man inte tag på deras EP, men planen är att den ska släppas någon gång under våren.

- I alla fall får man höra några låtar då, säger han.

På fredag kväll uppträder The Onetimer tillsammans med Jukka Gustavson på en Progekväll i Konstfabriken klockan 20.00.

Östnyländska nyheter

7:56

Artikeln är skriven av Yle Östnylands prao Julia Halttunen

Bandet The Onetimer
Bildtext The Onetimer för ett knappt år sedan.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Diskussion om artikeln