Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Gröna kort blir verklighet i Serie B

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Domaren i Serie B är utrustad med tre kort, ett rött, ett gult och ett grönt.
Bild: EPA/EverettKennedyBrown/AllOverPress

I kvällens Serie B-match mellan Spezia och Bari har domaren för första gången möjlighet att visa grönt kort.

Det var för fyra månader sedan meddelandet om införandet av grönt kort i Serie B kom och ikväll gör funktionen debut på allvar.

I matchen mellan tabelltolvan Spezia och tabellsexan Bari är domaren utrustad med ett rött kort, ett gult kort och ett grönt kort, men det finns ingen garanti för att nymodigheten automatiskt kommer till användning.

– Det är ett symboliskt kort. Det kan vara något enkelt, men det är viktigt är att känna igen beteendet för fair play, konstaterar Serie B-presidenten Andrea Abodi enligt Gazetta dello Sport.

Grönt kort i fotboll har blivit verklighet.
Bildtext Grönt kort!
Bild: EPA/EverettKennedyBrown/AllOverPress

I motsats till gult och rött kort som har med grenens straffskala att göra är det gröna kortet till för att belöna exempel på fair play.

Situationer kan vara att spelare erkänner misstag som domaren inte märkt, eller att man spelar ut bollen för att en motståndare som är skadad skall få tillsyn.

Enligt ursprungsförslaget delas kortet inte ut under pågående match, eftersom det skulle kräva en regelförändring i spelet. Den symboliska gesten sker istället efter matchen.

I Finland delas grönt kort ofta ut just efter juniormatcher till en spelare som visat prov på fair play.

Diskussion om artikeln