Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ny Bensowordförande: Revisionen är under kontroll

Från 2016
Uppdaterad 16.01.2016 08:46.
Villa Bensow i Grankulla
Bildtext Stiftelsen Bensow har bland annat ett familjecenter, som är beläget i Villa Bensow i Grankulla.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Johan Hjelt är nyvald styrelseordförande för stiftelsen Bensow. Han säger att stiftelsens revision är under kontroll, trots att revisionsberättelsen för 2014 inte är färdig. Stiftelsen funderar på åtgärder mot de tidigare revisorerna.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade tidigare att Patent- och registerstyrelsen inte har fått in stiftelsen Bensows revisionsberättelse för 2014. Johan Hjelt som numera är styrelseordförande för stiftelsen säger nu att revisionen är nästan klar.

- Revisionsberättelsen lämnas förmodligen in första veckan i februari. Nya revisorer har utsetts i december och revisionen är gjord. Den ska bara sammanställas och diskuteras inom styrelsen, säger Hjelt.

Stiftelsen har nu anlitat revisionsbyrån AltumAudit.

Motiverade avgång med "rådande omständigheter"

Stiftelsen anlitade tidigare revisorer från revisionsbyrån Ernst & Young men de hoppade av under hösten och därmed kunde revisionsberättelsen för 2014 inte färdigställas.

- I augusti meddelade de utsedda revisorerna från Ernst & Young att de under rådande omständigheter inte kan slutföra sitt uppdrag. Då förväntade vi oss att suppleanterna, också från Ernst & Young, gör det istället. Men i november meddelade de att de också avgår och angav samma motivering. Stiftelsen kunde inte göra annat än att välja nya revisorer, säger Hjelt.

- Revisorerna angav som enda orsak till sitt avhopp att "de rådande omständigheterna ger dem rätt att inte slutföra revisionen", säger Hjelt.

I augusti meddelade de utsedda revisorerna från Ernst & Young att de under rådande omständigheter inte kan slutföra sitt uppdrag.

Johan Hjelt

Enligt Hjelt behandlade Centralhandelskammarens revisionsnämnd Ernst & Youngs avhopp i december men tog då inte ställning till om agerandet var rätt.

- Vi har ännu inte fattat beslut om vi vidtar några åtgärdar. Men vi beslutar om det senast i februari, säger Hjelt.

Efter årsskiftet är det inte längre Centralhandelskammaren utan Patent- och registerstyrelsen som behandlar dylika ärenden.

Damsten avgick på grund av sjukdom

Johan Hjelt valdes till ny styrelseordförande för stiftelsen Bensow i december. Mikael Damsten lämnade ordförandeposten på grund av sjukdom, men han sitter ännu kvar i styrelsen.

Damsten valdes till styrelseordförande i februari i fjol. Före honom ledde Iselin Krogerus-Therman styrelsen.

Hon är en av dem som misstänks för skattebedrägeri och fallet är nu hos åklagaren.

Kan hon sitta kvar i styrelsen om hon åtalas för skattebedrägeri, Johan Hjelt?

- Det har vi inte diskuterat. Att åtal väcks betyder inte någonting. Men om situationen gör det obekvämt måste vi fatta beslut i saken.

Villa Bensow i Grankulla

Bensow slarvar med revisionen

Stiftelsen kan dömas till böter.

Diskussion om artikeln