Team Cessiville – isdansens nya varumärke

Under tio års tid, från medlet av 80- till medlet av 90-talet hade Finland Susu & Pete, isdansparet som nådde ända fram och blev Europamästare år 1995. Tjugo år senare inleder Cecilia Törn och Jussiville Partanen sin marsch mot toppen.
Susanna Rahkamo och Petri Kokko utvecklades till ett av världens bästa isdanspar i huvudsak i Oberstdorf i Tyskland i slovaken Martin Skotnickýs händer. Team Cessiville är idag i lika goda händer hemma i Helsingfors, där italienska världsmästaren och olympiska medaljören Maurizio Margaglio har hand om den dagliga träningen.
– Cecilia och Jussiville kommer att bjuda den finländska konståkningspubliken på många glädjeämnen under kommande år, det är jag säker på, säger Margaglio, som är finländsk landslagstränare sedan snart fem år tillbaka.
– I höstas, då resultaten började komma, skämtade jag och sa till Cecilia och Jussiville att om de var listade på börsen, skulle jag satsa på dem nu - innan hela världen vet hur bra de kommer att bli - och göra en rejäl förtjänst på kuppen.
Slog igenom internationellt i höstas
Då Cecilia Törn, 21, och Jussiville Partanen, 24, började åka ihop för tre år sen hade Jussiville redan hållit på med isdans i några år med andra partners, medan Cessi kom direkt från singelåkningen.
I höstas tog paret sin första seger i en internationell tävling och följde upp med två andra pallplaceringar. Strax före jul tog de också sin första FM-titel efter att ha besegrat fjolårsmästarna Olesia Karmi och Max Lindholm.
– Jussiville är ovanligt böjlig för att vara kille, vilket gör att vi kan lägga in sådana rörelser i programmet som andra par inte skulle klara av. Det är en stor bonus. En annan är Cecilias uttryck och tolkning som gör programmen intressanta och får publiken att vilja se mer, säger Margaglio. Det gäller att skilja sig från mängden, att ha ett eget varumärke.
Båda åkarna vittnar om att samarbetet gått oväntat bra ända från början.
– Trots att Cessi började från noll då vi först testade att åka ihop, gick det som av sig själv. Att åka tillsammans kändes naturligt och enkelt. Hon var följsam och lät mig föra dansen, berättar Jussiville.
– Personkemin oss emellan har varit väldigt bra ända från början och speciellt med de program vi har i år har det varit lätt att gå in i de historier vi presenterar på isen, säger Cecilia. Vi behöver inte ens spela några roller.
Tävlingsprogrammen som tjusat
I kortdansen, där den obligatoriska rytmen i år är vals och den andra valda rytmen slowfox åker Törn-Partanen till Frank Sinatras The World We Knew (Over and Over) och Witchcraft. I fridansen, som tjusat både domare och publik i vinter åker paret till Gravity med Sara Bareilles och Life av Ludovico Einaudi. Koreografierna är av Maurizio Margaglio och Marina Zueva. Nästa gång de två programmen framförs på tävling är i EM i Bratislava sista veckan i januari.
Lång väg till toppen
Då målet för de finländska paren under en längre tid främst varit att ta sig vidare till final, dvs. vara bland de tjugo bästa i kortdansen, är förväntningarna i år klart högre. Törns och Partanens internationella säsongsbästapoäng 142,90, skulle i fjolårets EM ha gett dem en elfte plats.
– Jag vet att förväntningarna på oss stigit då vi i höstens tävlingar gjort nya poängrekord i varje tävling, men några placeringsmål har vi inte. Däremot är vi förstås ute efter att åka ännu bättre än vi gjorde under höstsäsongen och göra nya rekord också i EM, säger Cessi och Jussiville.
– Vägen till toppen är lång, påminner tränaren Margaglio. Vi är bara i början på vår stig, men för varje dag som går kommer vi närmare.
Sedan Susus och Petes guld för 21 år sen är Jessica Huots och Juha Valkamas 18:e plats år 2004 Finlands bästa placering i EM.
Isdansarna åker sina kortdanser i Bratislava torsdagen den 28 januari och fridanserna lördagen den 30:e. I singelåkning representeras Finland av Viveca Lindfors och Valtter Virtanen. Yle sänder konståknings-EM 27-31.1.
Team Cessiville medverkar också i Sportmagasinet tisdag 19.1 kl. 21.00 i Yle Fem.