Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Sov i januari

Från 2016
Uppdaterad 19.02.2016 13:18.
snöig skog på vintern. solen mellan träden.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Januari. Vilken fantastiskt tid för att ta det lugnt och lägga sig tidigt om kvällarna. I naturen sover det mesta, marken är täckt av snö och minusgraderna får alla partiklar att gå långsammare.

Samtidigt fylls medierna av artiklar om att komma i form, gymställena försöker binda till sig kunder med avtalskampanjer och hurtiga utrop och av tradition och gammal vana verkar det finnas en överenskommelse i samhället om att det nya året ska inledas med hälsosammare tag än det förra slutade.

vatten, is, rosa sol
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Hur motstridiga är inte dessa två sidor och är det kanske dags att byta januarihetsen till en lugnets januari? En månad där målet är att sova så mycket som möjligt, gå långsamma promenader i frisk kall luft och gynna ett icke-presterande, precis som förr i världen då det helt enkelt inte gick att vara så väldigt produktiv i den smällkalla mörka vintern.

novembervatten o sol
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Sen, då det som nu snart byter till februari och solens strålar plötsligt kan fylla dagarna med märkbart mycket sol, dagarna snabbt blir längre och vi kan börja ana oss till att det finns en vår efter vintern, då kan man väcka sin sovande kropp och om man så vill späka sig t.ex. inprickat med den traditionella fastan. Då följer våra kroppar naturens tempo, vilket ju borde vara ganska rätt, vi är ju ändå en del av den.

Ännu ett par veckor kvar alltså att njuta av rons, sysslolöshetens och kontemplationens januari. Så passa på och sov.

Här kan du läsa mer om sömn.

Sex, böner och träff med grannen efter "den första sömnen"
Andas via näsan och få mer syre i blodet
Tips mot sömnapné
Sömntips
Sömnproblem ett samhällsproblem
Vi har prioriterat bort sömnen
Hur mycket sover DU?
Hur får du fatt i sömnen?
Svårt att få sömn? Prova på MBB.
Man kan inte prestera sömn
Min sömnrytm passar inte in.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln