Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska ministrar indragna i facklig skandal

Från 2016
Uppdaterad 15.01.2016 19:54.
Margot Wallström
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / CLAUDIO BRESCIANI

Både utrikesminister Margot Wallström och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tvingas förklara sig efter avslöjanden om att de har fått sina lägenheter via fackförbund.

Tidningen Aftonbladet avslöjade idag att utrikesminister Margot Wallström bor i fackförbundets Kommunals bostad, trots att hälften av bostäderna borde lämnas till den allmänna bostadskön, vilket förbundet inte har gjort.

Efter avlöjandet har Wallström sagt upp bostadskontraktet och förklarar att hon inte hade fått information om att det fanns en bostadskö.

– Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström till Aftonbladet.

– Jag har sagt upp min lägenhet redan igår när jag fick klart det här för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger hon till svenska medier.

Aftonbladet har avslöjat att Kommunal delar ut fina hyreslägenheter åt chefer inom socialdemokraterna och fackcentralen LO.

I motsats till vad regelverk säger, att hyresvärdar ska lämna hälften av sina lägenheter till den offentliga kön, har facket inte lämnat någon på 16 år.

Kommunal avlöjat för krogskandal

Fackförbundet Kommunal har varit i blåsväder efter avslöjanden om vidlyftig representation, dyra resor och tveksam restaurangverksamhet. Förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström har avgått efter avslöjandena om fackförbundets affärer och fester.

Aftonbladet har avslöjat att förbundet gör storförluster genom att låta sitt handelsbolag fortsätta satsa pengar i en olönsam lyxkrog. På krogen Metropol Palais i Stockholm har ett företag hyrt in sig som genomför arrangemang med porrstjärnor.

Också Strandhäll bor i fackets bostad

Också socialförsäkringsminister Annika Strandhäll bor i en lägenhet som hon har fått av ett fackförbund.

Strandhäll var tidigare ordförande för Vision, som representerar arbetstagare inom kommuner, landsting och kyrkan.

Hon har bott kvar i Visions lägenhet på Östermalm i Stockholm, trots att hon äger en lägenhet i Värmdö i Stockholms skärgård.

Det är Dagens Nyheter som kommer med avslöjandet och tidningen citerar Strandhälls pressekretare som säger att ministerns intention är att flytta från lägenheten nu då hon inte längre är ordförande för förbundet.

Diskussion om artikeln