Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Psykologen Tony Dunderfelt: Mjukismannen duger inte för den moderna kvinnan

Från 2016
Uppdaterad 23.01.2016 09:45.
tony dunderfelt
Bildtext Psykologen och författaren Tony Dunderfelt
Bild: Tony Dunderfelt

Då Befolkningsförbundets Heli Vaaranen skrev en insändare i Helsingin sanomat, öppnade hon portarna till en svallvåg av respons. Vaaranen skrev att hon är bekymrad över den finländska mannens ställning i familjerna. Hon skrev att männen upplever att de förlöjligas och inte tas på allvar. Och att döma av reaktionerna har Vaaranen träffat en öm punkt.

Psykologen och författaren Tony Dunderfelt säger att han för ett antal år sedan var precis lika förvånad som många andra män, över att inte längre duga.

- Hemskt många moderna män, jag inräknad, hade fullständigt köpt det här paketet att man ska vara vördnadsfull mot sin kvinna, lyssna på henne och beakta hennes åsikter och känslor. Och för oss har det varit väldigt överraskande att det inte räcker, säger Dunderfelt, och påpekar att det pågår ett brytningsskede, där mannen håller på att utveckla en ny typ av manlighet.

Kvinnan vill inte ha en yes-man

Nu ska han inte längre vara dominant och bestämd, som förr. Men han skall heller inte vara för snäll, vilket ofta är fallet i dag.

- När man pratar med moderna kvinnor kommer det ofta fram att de vill ha en man med ryggrad. I det här fallet betyder inte ryggrad att han ska vara aggressiv eller så, men det är klart att kvinnan inte heller vill ha en yes-man som hon kan bolla med fram och tillbaka, precis som hon vill.

Mannen ska inte ge upp för lätt

Men vad vill vi då ha, vi moderna kvinnor? Och varför känner mannen att vad han än gör så räcker han inte till?

De synpunkter som hundratals män fört fram i diskussionsspalter och sociala medier efter att Heli Vaaranens insändare publicerades, fokuserar på orimliga krav. Män som kör barn till hobbyverksamhet, handlar mat, diskar och städar och skottar snö, säger att ingenting räcker. Kvinnan är ändå inte nöjd.

Hur gör man då?

- En sak som gör att mannen blir överkörd av kvinnan, är att han ger upp för lätt, säger Dunderfelt. Mannen ska inte ge upp vid den första negativa kritiken som kommer från hans moderna kvinna - hon som verkar har outsinlig energi, är aktiv, tränar, är fiffig och bildad och har massor att säga.

Och han kommer med ett exempel.

- Mannen kan tänka ungefär så här: Här har jag fört barn på skridskoträningar och byggt ut köket som du ville och skottat snö. Och du är ändå inte nöjd, utan klagar. Nå, den traditionella manstypen - han som var dominerande och barsk - skulle tänka att kvinnan är tokig och gå sin väg, och det är ju inte så konstruktivt, säger Dunderfelt.

Den villrådiga, hjälplösa manstypen utnyttjas flitigt i komediserier på TV, vilket visar att man kan skratta åt honom

- Den snälla mannen igen skulle stanna kvar hos kvinnan och oroligt fundera att "Oj, hon är inte nöjd, har jag gjort något fel nu?". Det är ju heller inte en lösning som leder någonvart. Den här villrådiga, hjälplösa manstypen utnyttjas ju för övrigt flitigt i komediserier på TV, vilket kanske visar att mannen här blir någonting man kan skratta åt.

Nu lyfter Dunderfelt fram det han kallar för den tredje manstypen - den starka mannen. Vad gör han?

- Den starka mannen tar det med humor. Han säger till sin kvinna att "Aj ja, du tycks vara missnöjd fast jag gjort en massa grejor - men hör du, skall vi ta en glass? Han går alltså inte med på att varken förlöjligas eller bli arg. Han kan i stället säga till exempel att "Aj, det här var ju intressant! Vill du berätta mera?"

Släpp kontrollen

I samband med Heli Vaaranens insändare har en massa män hört av sig med berättelser om hur de känner sig överkörda av kvinnorna i sina liv.

Tony Dunderfelt läste till exempel ett brev av en man som säger att han inte får umgås med sina barn som han själv vill. Han skulle vilja åka skidor med dem och äta hotdogs, men det duger inte åt frun, som har en bestämd uppfattning om hur han skall umgås med dem.

Dunderfelt kommer med en lösningsmodell.

Man säger ofta att man ska lyssna på sina känslor. Men det kan bli ett tvåeggat svärd

- Kvinnan låter en lördag Heikki gör precis vad han vill tillsammans med sina barn. De får komma hem när de vill och äta vilka hotdogs de vill och hon blandar sig inte i. Det är en enkel praktisk lösning att så här testa ett veckoslut hur det skulle gå. Det här är inte att tänka positivt utan att göra positivt, säger han.

Och han tillägger att även kvinnan skulle må bra av detta. Hon kunde märka att det går att skilja på det som psykologer kallar för känslor och känslobeteende.

- Man säger alltid att man ska lyssna på sina känslor. Men det kan bli ett tvåeggat svärd. För känsloupplevelsen, det man känner, är alltid helt sant. Men det betyder inte att det kommer att gå så som en viss känsla förutspår.

Dunderfelt tar igen till exemplet med mannen med barnen och hotdogarna.

- Det att kvinnan känner oro för hur mannen skall klara sig i skidbacken med barnen betyder inte att det behöver gå så dåligt som hon känner på sig att det kommer att gå. Det är en skillnad mellan vad vi känner och hur vi beter oss - vårt känslobeteende.

Malofreni - en negativ spiral

Tony Dunderfelt tycker att den moderna kvinnan ibland hamnar in i en negativ diagnos, något han kallat för malofreni. Han beskriver det som en negativ spiral då hon fokuserar på negativa saker till den milda grad att hon inte märker hur mycket goda saker det finns i hennes liv.

- Det är sällsynt att man hör män sitta i grupp och gå åt sina fruar. Men då kvinnor kommer samman kommer de ibland in i en negativ spiral där de avbetar allting från mannen, äktenskapet, pengarna och livet i allmänhet - på ett negativt sätt. Och det är en rätt ny psykologisk insikt att om man bara talar om negativa saker, så börjar man se allting i ett negativt sken. Det man lägger märke till blir större och starkare.

Se hela intervjun med Tony Dunderfelt här:

Yle Debatt: Tony Dunderfeldt: Mjukismannen duger inte - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln