Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bodommyten väcks till liv på filmduken

Från 2016
Poster för den fiktiva skräckfilmen om Bodommorden.
Bildtext På reklamaffischen för Bodom-filmen syns glada ungdomar vid Bodom träsk.
Bild: Future Film

Skräckscenerna från Bodom träsk sommaren 1960 dyker upp på bioduken i höst. Trots de verkliga bakgrundshändelserna, är filmen en fiktiv skräckfilm.

Precis som junidagen 1960, åker fyra ungdomar i filmen Bodom till Bodom träsk för att tälta. I filmversionen är ungdomarna ändå ute efter att rekonstruera händelserna från 56 år tillbaka, då tre av fyra ungdomar mördades kallblodigt. Filmens regissör Taneli Mustonen är i övrigt förtegen om handlingen, för att inte avslöja för mycket för kommande tittare.

- Vi vill erbjuda en underhållande berg- och dalbanefilm.

Rättsväsendet svek

Bodom-filmens regissör Taneli Mustonen är noggrann med att poängtera att filmteamet inte är ute efter att göra en dokumentär eller att lösa mordmysteriet.

Vi är inte ute efter att peka finger, åtminstone inte mot någon annan än det finländska rättsväsendet, som fortfarande inte har lyckats lösa mysteriet.

Taneli Mustonen

Mustonen och den andra manusförfattaren Aleksi Hyvärinen är intresserad av myten kring Bodom-tragedierna och hur fakta har blandats med fiktion. Mustonen är också intresserad av att det var just ungdomar som blev offer och vad det är som får en människa att begå en sådan här handling.

Taneli Mustonen regisserar fiktiv skräckfilm om Bodommorden.
Bildtext Taneli Mustonen regisserar en fiktiv skräckfilm om ett av vår tids största mordmysterier.
Bild: Future Film

- Den som kan se filmen rätt förstår vad vi anser om händelserna. Men vi är inte ute efter att peka finger, åtminstone inte mot någon annan än det finländska rättsväsendet, som fortfarande inte har lyckats lösa mysteriet.

Nils Gustafsson inte källa

Själv började Mustonen aktivt följa med Bodom-händelserna på 2000-talet när den enda överlevande Nils Gustafsson plötsligt lyftes upp som misstänkt för morden. Det tog över ett år innan den friande domen gavs och medieuppbådet var stort.

- Jag åkte till Bodom träsk på min motorcykel och såg ett gäng ungdomar som hade kommit till platsen på grund av mediehypen. Då föddes idén om att låta fyra ungdomar rekonstruera händelserna.

Trots 2000-talets rättegång, har filmteamet inte haft kontakt med Nils Gustafsson.

- Många i skräckfilmskretsar lyssnar också på tyngre musik och känner ofta till Children of Bodom.

Taneli Mustonen

- Der är inte vår uppgift. Vi försöker inte visa upp morden eller lösa mysteriet.

Ungersk skräckfilm

Bodom-mysteriet har figurerat mycket i medierna under de snart femtiosex år som gått sedan mordnatten. Det har skrivits böcker och gjorts film på händelserna, och på olika webbforum har händelserna diskuterats flitigt. Taneli Mustonen har varit förvånad över hur många som känner till Bodommorden utomlands då han åkt runt för att bygga projektet. Bland annat stötte han på en annan skräckfilm om Bodom, skapad av ungerska filmentusiaster.

- Många i skräckfilmskretsar lyssnar också på tyngre musik och känner ofta till Children of Bodom.

Diskussion om artikeln