Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zikavirus orsakar fosterskador i Sydamerika

Från 2016
Uppdaterad 16.01.2016 12:59.
Arkivbild visar blodprovstagning i El Salvador.
Bildtext Arkivbild visar blodprovstagning i El Salvador.
Bild: EPA/ROBERTO ESCOBAR

Viruset zika som sprids av myggor har orsakat tusentals fosterskador i Brasilien sedan maj i fjol och smittan har också spridits till flera länder i Central- och Sydamerika och Karibien. Amerikanska hälsomyndigheter varnar nu gravida kvinnor från att resa till fjorton länder i området som en följd av zikaviruset.

Delstaten Pernambuco med närmare tio miljoner invånare i Brasilien utlyste redan i början av december undantagsläge för att få bukt med zikaviruset efter att en radikal ökning av antalet fosterskador noterats som en följd av sjukdomen. Viruset kan orsaka mikrocefali, det vill säga att ett ofött barns hjärna och huvud inte växer normalt. Tillståndet orsakar utvecklingsstörning och hjärnskador, ibland missfall.

Myndigheterna i Brasilien uppmanar nu kvinnor som bor i regioner där viruset finns att tänka efter noga om de planerar att bli gravida just nu.

Antalet mikrocefalifall i Brasilien ökade under 2015 till 3500. Det är 20 gånger fler än under tidigare år. Zikaviruset upptäcktes för första gången i Brasilien i maj 2015.

Viruset har noterats i bland annat Mexiko, Haiti, Honduras, El Salvador och Venezuela sedan det först spreds till det västra halvklotet i början av 2014.

Första fallet 1954

Viruset härstammar från skogen Zika i Uganda och upptäcktes först i apor 1947. Det var i Nigeria år 1954 som viruset först noterades ha smittat en människa.

Symtomen är milda och varar ofta i några dagar. Feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag på huden är ofta de första tecknen men de allra flesta smittade har inga symtom alls.

Det är inte känt att någon någonsin skulle ha dött i zikaviruset, men sjukdomen orsakar ofta missfall hos gravida kvinnor.

Det finns inget vaccin mot viruset och inga mediciner att bota smittan med. Det enda sättet att skydda sig är att undvika att bli stucken av myggor.