Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS dödade dussintals i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 17.01.2016 00:01.
Terrororganisationen IS flagga och skylt söder om Kirkuk i Irak den 11 september 2015.
Bildtext IS-flagga.
Bild: EPA/STR

IS-krigare har dödat minst 60 människor i den belägrade staden Dayr az-Zawr i östra Syrien, rapporterar det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

En källa med nära kontakt till den syriska regeringen säger till Reuters att IS-krigarna dödade minst 250 människor. Bland annat soldater som kämpade på regeringens sida samt deras familjer.

Enligt källan blev en del av offren halshuggna.

Det Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR) uppger att IS-krigarna dödade dussintals. Observatoriets chef Rami Abdulrahman säger till Reuters att de ännu inte har några detaljerade uppgifter men att åtminstone 60 personer har bekräftats döda.

Karta över Syrien och staden Dayr az-Zawr
Bild: Yle/ Google

Syriska regeringstrupper kontrollerar fortfarande delar av Dayr az-Zawr, men staden har varit belägrad av IS i över ett år. Staden ligger i östra Syrien och har 200 000 invånare.

FN: 15-20 kan ha dött i hunger

Invånarna i Dayr az-Zawr lider av undernäring och brist på medicin. FN meddelade på lördagen att obekräftade uppgifter tyder på att 15-20 personer har dött av hunger under det senaste året.

- Alla skolor i staden är verksamma men det är vanligt att barnen är frånvarande eftersom att de ofta svimmar på grund av undernäring, sägs det i FN:s rapport.

Än så länge finns det ett lager av säd i staden men priset på bröd är numera åtta gånger högre än i huvudstaden Damaskus.

- Familjer måste köa i flera månader för att få sin andel av brödet. De flesta invånare lever på bröd och vatten, står det i rapporten.

Enligt rapporten finns det inga verksamma hälsovårdscentraler i staden och man har upptäckt fall av tyfus.

Kring 70 procent av invånarna i den belägrade staden är kvinnor och barn. Många har flytt dit från andra platser och bor i tillfälliga skydd.

Diskussion om artikeln