Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran hyllar hävda sanktioner

Från 2016
Jubel på gatorna i Teheran efter avtal om Irans kärnprogram och hävda sanktioner.
Bildtext Teheranbor jublade då avtalet om kärnprogrammet ingicks i somras och det blev klart att sanktionerna kan hävas.
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

De hävda sanktionerna mot Iran gav genast konkreta resultat. Iran meddelade att man beställer över 100 flygplan av Airbus. Regeringen säger sig tro på ett kraftigt lyft i ekonomin.

Irans president Hassan Rouhani sade inför parlamentet i Teheran på söndagen att avtalet om kärnprogrammet och de hävda sanktionerna innebär en vändpunkt för landets ekonomi.

- Ett nytt kapitel i relationerna mellan Iran och omvärlden, sade Rouhani.

Iran bör dock förnya sin ekonomi och göra den mindre beroende av oljan, sade Rouhani och hänvisade till det låga oljepriset.

Enligt honom är alla nöjda med avtalet utom "krigshetsarna" Israel och hökarna i den amerikanska kongressen.

Nya flygplan kommer

Både USA och EU hävde formellt sanktionerna mot Iran sent på lördagskvällen efter att FN:s atomenergiorgan IAEA bekräftat att Iran uppfyllt de villkor som uppställdes i avtalet om landets kärnprogram i somras.

Som en första åtgärd meddelade Iran att landet beställer 114 nya passagerarplan av den europeiska tillverkaren Airbus. De första ska levereras i mars.

Det iranska flyget har liksom resten av ekonomin lidit svårt av sanktionerna. Bara drygt hälften av landets 250 civila flygplan är i flygskick. Resten går inte att flyga med eftersom man inte kunnat köpa reservdelar till dem.

Iran och USA utväxlade också fångar då det stod klart att sanktionerna hävs.

Diskussion om artikeln