Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simon Skrabb vill inte vara "den där" killen

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Simon Skrabb, fotbollsproffs.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Först blev han känd som alla tiders yngsta målskytt i den finska ligan. Sen blev han känd som killen som gjorde Skorpion-målet. Nu vill Simon Skrabb etablera sig på allvar i Allsvenskan och bli känd som den där killen som gör massor med mål och assist.

Simon Skrabbs namn har dykt upp rejält i ett par repriser under hans redan ganska långa seniorkarriär inom fotbollen. Den 12 maj 2011 blev han alla tiders yngsta målskytt i den finska ligan, då sexton år, tre månader och tjugotre dagar gammal.

I fjol slog han till igen och blev rubrikernas man, när han stod för vad som skulle visa sig vara Årets mål i Allsvenskan.

Men helst av allt skulle Simon Skrabb, som fyller 21 år den 19 januari bli ett permanent fenomen.

– Jag vill helst bli känd som den där killen som gör mycket mål och många assist. Då blir man omskriven hela tiden, säger Skrabb.

Han slog sig ner för en kort intervju med Yle Sporten några timmar innan han med bil tog sikte på sin nya hemort Gävle. Han är utlånad till Gefle IF de följande två säsongerna av sitt treåriga kontrakt med moderklubben FF Jaro.

– Gefle är en stabil klubb, de har ett bra lag och en bra coach. De har fått behålla fler spelare och har en bra balans i ekonomin och har dessutom ny arena, säger Skrabb till Yle Sporten.

När Åtvidaberg i fjol tog steget ner slutade Skrabbs nya arbetsgivare på en tionde plats i tabellen.

– Klubben lever i ett uppsving nu, och de var direkt väldigt intresserade av mig. Det fanns inget snack om spelare som skulle säljas för att en plats skulle öppnas upp, de ville ha mig. Det var viktigt för mig, slår Skrabb fast.

Alexei Eremenko Senior med Simon Skrabb
Bildtext Skrabb var 16 år gammal när han började spela ligafotboll i Jaro.
Bild: YLE

Bra start på viktigt år

Nytt år, nya möjligheter, brukar det visst heta. Den visdomen stämde mer än väl in på Simon Skrabb, som fick A-landslagsdebutera under Hasse Backes Dubai-turnering.

– Det är skönt att få det gjort. Man vill vara med i A-landslaget så mycket som möjligt och det är en otrolig morot för att jobba hårdare under 2016 och i framtiden. Det är i A-landslaget man vill vara, slår Skrabb fast.

Skrabb har spelat i alla pojklandslag på vägen uppåt i systemet och hör just nu till en av de bärande krafterna i Finlands U21-landslag. Det är heller ingen besvikelse för Skrabb ifall det bara blir U21-landskamper under året.

– Nej, absolut ingen besvikelse. Jag har fått en väldigt bra roll i U21- landslaget och trivs bra där. Säkert gör jag merparten av årets landskamper där. Får jag göra en A-landskamp till under 2016 skulle det vara otroligt bra. Det fattades otroligt många ordinarie spelare nu i Dubai, påpekar Skrabb.

Simon Skrabb med U21-landslaget mot Färöarna 2015.
Bildtext Skrabb en av de bärande krafterna i U21-landslaget.
Bild: Yle/Martin Lundberg

Simon Skrabb har under hela sin uppväxt varit i blickfånget och omgivits av stora förväntningar. Under förra säsongen i Åtvidaberg kunde man börja se glimtar av den seniorspelare Skrabb håller på att bli.

– Nu skulle det gälla att slå igenom ordentligt på klubblagsnivå och ta rejäla kliv i Allsvenskan och på den vägen jobba sig in i A-landslaget. Det siktar jag på som bäst.

Ett bra mellansteg

Den 3 april inleder Skrabb och Gefle IF sin allsvenska säsong på hemmaplan mot Helsingborg. Hittills har Skrabb skrapat ihop 46 matcher i Allsvenskan och gjort tre mål och ett Årets mål.

– Jag vill verkligen slå igenom i Allsvenskan och få ett mellansteg där innan jag drar ut i Europa. Det handlar om ett bra och nyttigt mellansteg, lite som att gå en årskurs till innan man kliver in på de stora arenorna. Jag tror det är väldigt nyttigt, säger Skrabb.

Även om Skrabb enligt sitt kontrakt ska spendera de två följande säsongerna i Sverige lever drömmen om de riktigt stora arenorna alltjämt. Det är lätt att förstå att en kille som vid tolv års ålder testats av Liverpool fortfarande har siktet inställt uppåt och väldigt långt framåt i karriären.

– Man har alltid stora drömmar och de drömmarna har jag kvar. Min kapacitet är det upp till andra att uttala sig om, men vi får se sen när jag når 28–29 år och pikar, hur långt det bar, säger Skrabb finurligt.

Simon Skrabb, fotbollsproffs.
Bildtext Simon Skrabb hälsade på hos Yle Sporten.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Får han själv välja spelar han i Spanien om fem år.

– De spelar en otroligt fin och teknisk fotboll där, det är en njutning att se på.

Men närmast är det Sverige och Allsvenskan som gäller – en serie där han är under Hasse Backes ständiga uppsyn. Skrabb och Backe växlade också några ord om framtiden i Dubai.

– Han pratade väl lite med oss alla under lägret, han tyckte att Gefle var ett vettigt och bra steg för mig just nu. Han tyckte att det nu är läge att visa framfötterna och ta för mig.

Sportinslag: Stort år väntar för Simon Skrabb

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln