Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur många måste gå från universiteten?

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
professor Mats Fridlund, Aaltouniversitetet, vid sitt skrivbord i Esbo
Bildtext Professor Mats Fridlund vid arbetsbordet i Otnäs.
Bild: Bengt Östling/Yle

Resultaten från universitetens samarbetsförhandligar börjar bli klara. Idag väntas Aaltouniversitetet meddela hur man hanterar nedskärningsbehovet på upp till 350 personer.

Staten skär ner på finansieringen till Aalto-universitetet med cirka 66 miljoner euro till slutet av år 2018. Många andra universitet och högskolor i Finland har fått liknande besked och samarbetsförhandlingar med personalen är en väg att skära i högskolornas budget.

Helsingfors universitet har redan publicerat planer på att skära ner väsentligt på förvaltningen, och fortsättning följer senare i januari. Åbo Akademi har meddelat att man inte blir klar med sina samarbetsförhandlingar inom utsatt tid.

Svårt bli världsbäst

-Visst kan jag förstå att man måste skära ner, utbildningen står för en stor summa i statsbudgeten. Men samtidigt oroar jag mig för att det går för långt, säger professor Mats Fridlund vid Aalto-universitetet.

Han är professor på Aalto-universitetets högskola för ingenjörsvetenskaper i Otnäs, Esbo, med två år kvar av sitt kontrakt.

Aalto-universitetet består av sex högskolor med närmare 20 000 studerande. Det skapades år 2010 genom en sammanslagning av Tekniska högskolan, Handelshögskolan och Konstindustriella högskolan.

Aalto-universitetets mission är att ”ändra världen med hjälp av internationellt högklassig forskning, banbrytande undervisning och genom att djärvt våga överskrida gränser och förnya sig”.

- Vi håller på att skapa något nytt här på Aaltouniversitetet. Jag är orolig för att det torpederas av de stora inbesparingar som måste göras. Ska man spara så mycket hotas målsättningarna.

aalto universitets kontor
Bildtext Start-up hotas av stängning
Bild: YLE/Maja Ottelin

17 miljoner för mycket på personalen

När man inledde processen vid Aalto i november uppskattades sparbehovet till 37 miljoner euro. Över hälften av besparingarna kunde göras genom minskade kostnader för lokaler och anskaffningar. Ändå krävdes inbesparade personalkostnader på cirka 17 miljoner euro.

Nedskärningsbehovet vid Aalto-universitetet uppgår till högst 350 personer, hette det på förhand. Alla utom professorerna har varit föremål för samarbetsförhandlingarna som nu avslutas. Det betyder att över 4000 anställda väntar på besked.

Är det tabu att låna?

Som rikssvensk tillåter sig Mats Fridlund att fråga efter andra lösningar.

- Nu är jag inte ekonom, tack och lov. Men vad är problemet med att låna? Finländska staten borde väl vara i en god position att låna pengar. Den kris vi är i nu kommer ju att gå över nångång. Det kommer inte att vara såhär för alltid, det är det väl ingen som tror.

- Det är väl inte alltför otroligt att tiderna blir bättre, som i Sverige. Vad är då problemet med att låna till dehär utgifterna, undrar professor Mats Fridlund vid Aaltouniversitetet. Utbildning är den bästa investering vi har. Det är värt att investera sig ur krisen, anser han.

- Eller är det tabu att låna? Det verkar nästan så.

Diskussion om artikeln