Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Misstankar om vadslagningsfusk inom topptennis

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Funktionärer på tennisplanen på US Open 2015.
Bild: EPA/BRIAN HIRSCHFELD

Toppidrottsvärlden skakas igen av en skandal och den här gången är det tennisen som står i tur. Det handlar avslöjanden om att elitmatcher på högsta nivå i stor utsträckning har varit uppgjorda.

BBC och webbplatsen BuzzFeed News har fått tillgång till dokument, som bevisar att minst sexton professionella tennisspelare i tio år har manipulerat matchresultat. Bland dem finns också segrare i de mest uppskattade Grand Slam-turneringarna.

Dokumenten som BBC och Buzzfeed fått ta del av visar att missförhållandena har anmälts till de olika tennisförbundens ledning, men misstankarna har inte lett till åtgärder.

Bland dokumenten finns en utredning från år 2008 som gjorts av ATP – organisationen för professionella herrtennispelare efter en misstänkt uppgjord match mellan Nikolai Davydenko och Martin Vasallo Arguello året innan.

Då tog föreningen fram en lista över 28 spelare som det fanns misstankar mot och vars möjliga inblandning i uppgjorda matcher skulle utredas. Det ledde ändå inte till några märkbara åtgärder trots att tennisvärlden införde striktare korruptionsregler år 2009.

Den nya avslöjandena gäller tiden innan det, men flera spelares karriär fortsätter idag.

Organiserat vadslagningsfusk

Dokumenten visar också att det finns kopplingar till organiserade nätverk i Ryssland, norra Italien och Sicilien som specialiserar sig på vadslagningsfusk i idrottsvärlden. Det ska handla om inkomster på flera hundratusentals euro.

Enligt Buzzfeed ska till exempel en meriterad spelare ha skickat 82 meddelanden till en person på Sicilien som vunnit stora summor med att slå vad om spelarens matcher.

De här uppgifterna ska ändå ha nonchalerats.

Fuskmatcher också i Wimbledon

Vadslagningsfusket ska ha kommit in i tennisens absoluta finrum då tre av de uppgjorda matcherna ska ha spelats i den mest prestigefulla turneringen i Wimbledon.

Alla de spelare som misstänks för manipulering av resultat får fortsätta spela normalt, trots att nya misstankar dykt upp, kommer det också fram i dokumenten.

Varken BBC eller nätsajten Buzzfeed avslöjar namnen på spelarna som misstänks för att ha spelat i uppgjorda matcher.

Enligt BBC kommer åtta av spelarna som det finns starka misstankar mot att spela i tennisårets första toppturnering Australian Open som inleds på måndagen.

En av dessa åtta ska vara en spelare som funnits bland de femtio bästa på världsrankingen. Han ska sett till att fixa resultaten i första set i sina matcher.

Förutom slutresultat förekommer det ofta vadslagning om olika delmoment under matcher vilket ytterligare gör det svårare att övervaka huruvida fusk förekommer i samband med matcher.

Ordförande nekar till anklagelserna

ATP:s ordförande Chris Kermode intygar att förbundet tar anklagelserna om riggade matcher på stort allvar. Han nekar till att förbundet skulle ha sopat misstankarna om fusk under mattan.

- Rapporten syftar främst till saker som hänt för tio år sedan, men vi granskar noggrant all information vi får ta del av, sa Kermode till BBC.

Diskussion om artikeln