Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen stöder inte sitt eget initiativ

Från 2016
Paavo Väyrynen.
Bild: UN Photo/Mark Garten

Centerveteranen Paavo Väyrynen stöder inte sitt eget initiativ om en folkomröstning för att lämna eurozonen. Han anser saken så pass brådskande, att det vore enklare om regeringen helt enkelt meddelade riksdagen att Finland frångår enhetsvalutan.

Över 50 000 finländare har hittills stött Paavo Värynens krav på en folkomröstning om att lämna euron. Underskrifter samlades in under ett halvår, men redan då insamlingen pågick tänkte initiativtagaren själv om.

- En folkomröstning skulle ta åratal att ordna. Vi har ingen tid att förlora när ekonomin är i så dåligt skick som nu, och euroområdet i snabb takt håller på att förvandlas till en skuldunion och förbundsstat, säger Väyrynen till Yle Nyheter.

Att ordna en folkomröstning skulle bland annat kräva att en speciell lag stiftas. Paavo Väyrynen framhåller att det är själva utträdet ur eurosamarbetet som är huvudidén med hans initiativ, inte folkomröstningen i sig.

Han tycker därför att Finland kunde gå ur valutasamarbetet enligt samma modell som vid anslutningen år 1998. Då gav statsrådet ett meddelande om att Finland tar euron i bruk. Nu skulle regeringen i stället förkunna att man lämnar euron.

- Däremot borde det ordnas en folkomröstning om man senare vill återinföra euro, tycker Väyrynen.

Men han medger att den modell han förespråkar inte heller är realistisk i dagens läge. Den nuvarande regeringen, där hans eget parti Centern ingår, skulle aldrig meddela om att Finland lämnar euron, och riksdagen skulle aldrig gå med på det.

Diskussion om artikeln