Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sanders knappar in på Clinton inför primärval i USA

Från 2016
Uppdaterad 18.01.2016 12:07.
Hillary Clinton och Bernie Sanders i den tv-sända presidentvalsdebatten i Charleston den 17 januari  2016.
Bild: AFP / Lehtikuva

Utmanaren Bernie Sanders knappar in på Hillary Clintons ledning i opinionsundersökningarna. Den sista tv-sända duellen blev mycket jämn mellan demokraternas presidentkandidater inför primärvalet i Iowa, bedömer Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.

Debatten mellan de demokratiska kandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders var både respektful och civiliserad och urartade inte i pajkastning i stil med de republikanska presidentkandidaternas debatt tre dagar tidigare.

Den första heta ordväxlingen gällde striktare vapenlagar. Clinton har flera gånger ifrågasatt hur Sanders har röstat om reformen av vapenlagarna i kongressen. Sanders kallade Clinton oärlig och lyfte fram att han som senator för det förhållandevis agrara Vermont har kapacitet att se båda sidorna av debatten.

Bernie Sanders, som har reglering av finansmarknaden som ett valtema, beskyllde Clinton för att gå i Wall Streets ledband på grund av att hon har tagit emot kampanjpengar och arvoden av banker.

Det tredje stora temat handlade om hälsovård. Hillary Clinton sade att hon vill förbättra det nuvarande hälsovårdssystemet Obamacare. Hillary sade samtidigt att Sanders färska hälsovårdsinitiativ skulle riva upp president Obamas stora hälsovårdsreform och leda till en ny inflammerad debatt kring temat i USA. Sanders har dementerat det här i skarpa ordalag.

Hillary Clinton och Bernie Sanders i den tv-sända presidentvalsdebatten i Charleston den 17 januari  2016.
Bild: AFP / Lehtikuva

Osannolikt, men inte omöjligt att Sanders blir presidentkandidat

Den televiserade duellen var jämn, men Bernie Sanders var lite starkare, bedömer Christian Vuojärvi. Sanders ger ett mera genuint intryck och det tilltalar väljarna. Clinton är slipad, men ibland kan hennes uttalanden kännas lite väl kalkylerade. I utrikespolitiska frågor är Clinton betydligt bättre än Sanders.

Hillary Clinton har fortfarande ett klart försprång, men Bernie Sanders har vind i seglen. Sanders har ett starkt stöd bland vita liberala demokrater och han har fördel av att Iowa och New Hampshire är de delstater som arrangerar de två första primärvalen, det är två delstater med stor vit majoritet.

Sanders leder över Clinton i New Hampshire och det är dött lopp i Iowa. Ifall Sanders lyckas besegra Clinton både i Iowa och New Hampshire kan han få den medvind han är i desperat behov av i de sydliga delstaterna där de svarta är avsevärt flera. Hillary Clinton är precis som Bill Clinton, mäkta populär bland svarta amerikaner. Det är osannolikt att Sanders blir demokraternas presidentkandidat, men omöjligt är det inte.

Den senaste nationella gallupen visar att Clinton fortfarande är klar favorit, 59 procent av dem som karaktäriserar sig som demokrater stöder henne. Stödet för Sanders är 34 procent. Sanders har oddsen emot sig, trots att han har medvind i seglen just nu.

Diskussion om artikeln