Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Reservister ska kunna inkallas snabbare

Från 2016
Uppdaterad 29.02.2016 11:00.
Bildtext Marinens Jurmo-trupptransportbåtar i Syndalens hamn, april 2013.
Bild: yle/Petra Thilman

Finländska reservister borde kunna inkallas med kortare varsel om det behövs. Tre månader är alltför lång tid, anser försvarsministern.

- Vår allmänna värnplikt fungerar utmärkt, men vår långsamma mobilisering är en akilleshäl för försvaret, säger försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf).

Idag kan reservister enligt lagen inkallas till repövning med högst tre månaders varsel och det är inte tillräckligt med tanke på eventuella hot, anser Niinistö. Han syftar särskilt på krisen i Ukraina och Rysslands annektering av Krim.

Niinistö vill därför ändra lagen så att reservister ska kunna inkallas snabbare om syftet uttryckligen är att höja försvarets beredskap. Han hoppas att regeringen ska kunna lägga fram ett färdigt lagförslag för riksdagen under våren.

Enligt Niinistö anser både försvarsmakten och försvarsministeriet att en sådan lagändring behövs. Niinistö betonar att ordinarie repövningar fortfarande skulle ordnas så att de berörda reservisterna får god tid att förbereda sig.

Finlands krigstida reserv omfattar omkring 230 tusen man. Hela reserven omfattar 900 000 man.

Nya lagen om militärt bistånd snart klar

Beredningen av den nya lagen om militärt bistånd till andra länder är också inne på slutrakan, enligt försvarsministern. Riksdagen ska ta ställning till lagförslaget under våren.

Den nya lagen gör det möjligt för Finland att bistå andra länder med militära medel. Lagen tillåter också att Finland tar emot sådant bistånd om det behövs.

Lagändringen blev aktuell i och med terrordåden i Paris i höstas. Frankrike har bett andra EU-länder om hjälp, inom ramen för EU:s säkerhetsgarantier.

Försvarsministern anser vidare att det borde bli obligatoriskt för anställda inom försvaret att delta i sådana EU-biståndsoperationer. Deltagande i regelrätta krishanteringsuppdrag ska däremot vara frivilligt också i fortsättningen, anser Niinistö.

Diskussion om artikeln