Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Årets mattrender är här!

Från 2016
Uppdaterad 23.01.2016 18:47.
En kvinna med en korg i handen.
Bildtext Foto: Ann-Sofie Berg
Bild: Malin Båtmästar

Vi pratade med kocken och matbloggaren Malin Båtmästar och fick svar på vad som blir trendigt på matfronten i år. Under 2016 kommer vardagsmaten att bli lyxigare, nudlar trendiga och grönsakste populärt. Dessutom fick vi några tips på speciella mattrender i Österbotten.

Vardagsmaten piffas upp

En kvinna som står framför ett fönster.
Bildtext Malin Båtmästar är kock, företagare, bloggare och kokboksförfattare.
Bild: Jon Krogell

Kocken, kokboksförfattaren och bloggaren Malin Båtmästar visionerar matrenderna för det här året. Enligt henne kommer det att vara populärt att man gör vardagsmaten lite lyxigare. Maträtter eller recept som tidigare ansetts vara "skräpmat" görs kreativare, hälsosammare och smakligare.

- Under 2016 blir till exempel snabbnudlarna lyxiga, säger Malin.

Asiatisk mat såsom ramennudlar har blivit populärare på sistone. Hemma reflekteras nudeltrenden på det sättet att vi fortsätter att äta de bekanta snabbnudlarna, men vi lagar buljongen själv. Enligt Malin lönar det sig att kasta bort kryddpåsen som finns med i förpackningen och istället ta lite mer tid att hemma fixa en mumsig spad. Överlag är det inte lika "fult" att ta till snabblösningar 2016. Vi lättar på prestigen en aning.

Det finns ingen skam i att äta nudlar, tvärtom. Nudlar kan vara riktigt snobbiga.

― Malin Båtmästar

Demivegetarianism och grönsakste blir populära

Grönsaker och rå köttfärs.
Bildtext Grönsakerna fortsätter att ta över köttet.
Bild: YLE / Maria Wasström / Rolf Granqvist

Att äta mer grönsaker och har varit populärt redan i ett tag. Enligt Malin kommer detta att synas mer och mer också under 2016. Demivegetarianism kommer att intressera allt fler människor. Det handlar om en kosthållning som är mest baserad på vegetarisk mat, men ibland kan köttprodukter inkluderas.

En lite roligare grej som enligt Malin kommer att bli mer populär under 2016 är ingenting annat än grönsakste.

- Jag märker redan nu att folk är sugna på matigt te. Den trenden kommer att fortsätta, säger Malin.

Grönsakste är en så kallad grönsaksinfusion, var grönt te har blivit blandat med torkade grönsaker. Det händer också andra grejer på dryckfronten. Det kommer att bli mer populärt att mala sitt eget kaffe. Vi är ett folk som värdesätter gott kaffe även till vardags och att köpa en egen kaffekvarn är inte längre någon dyr investering. Man går till butiken, väljer noggrant ut vilka slags kaffebönor man vill använda och malar bönorna själv.

Österbottniska mattrender?

Rågsur vid aroma bageri, kvevlax
Bildtext Österbotten är indelad i två grupper enligt Malin. Den glutenfria gruppen och surdegsgruppen.
Bild: Yle/Sara Storbäck

Enligt Malin reflekteras Österbottens nära förhållande med jordbruk också i det som folk äter. Närmat och REKO-ringar fortsätter att vara populära.

Ett intressant Österbottnisk fenomen har varit brödtrenden. Malin säger att Österbotten har varit mer eller mindre indelat i två olika gäng, ett som har varit intresserat av glutenfria brödrecept och ett annat som har flaggat för surdegsrecept. Den här indelningen kommer att leva kvar, men grupperna kommer att närma sig varandra och dela med sig av tips och recept. Till exempel försöker vi ta fram glutenfria artesanbröd med den populära surdegsmetoden medan de traditionella bagerierna ser nyttan med att fräscha upp sitt glutenfria sortiment.

Den glutenfria trenden som egentligen började redan ett tag sedan, kommer att fortsätta i hela landet under 2016. Människor är mer och mer intresserade av glutenfria recept. Under 2015 då den glutenfria boomen kom så blev många ivriga att testa på glutenfria produkter utan att tänka så mycket på kvaliteten. Under 2016 blir vi kräsnare, även glutenintoleranta börjar kräva naturliga ingredienser och ekologiskt i mjölpåsarna.

- Människor vill veta vad de äter, det är därför många kollar noggrant innehållsförteckningen också på glutenfria produkter. Man vill gärna testa sig fram med olika glutenfria mjölar för att få den perfekta balansen mellan smak, hälsa och naturlighet, säger Malin.

Årets mattrender

  • Nudlar med hemmalagat buljong
  • Grönsakste
  • Demivegetarianism
  • Glutenfritt artesanbröd

Kommer du att testa på de här mattrenderna?

Artikeln har uppdaterats 23.1.2015 med kommentarer av Malin Båtmästar.

Diskussion om artikeln