Hoppa till huvudinnehåll

X3M

LAN-partyt lever fortfarande

Från 2016
datamässa
Bild: Jeon Heon-Kyun / EPA / All Over Press

LAN-partyt lever! Men varför sitta och spela i en stor hall när du kan göra precis samma sak hemma?

Kristoffer Nykopp från Malax IT-förening och Anton Plogman från Carpella LAN brukar båda vara med och fixa LAN-partyn i sina kommuner. De håller med om att LAN är en gammal trend som är på väg tillbaka.

- Det var jättestort före internet blev billigt, men sedan försvann det. Nu går vi tillbaka mot att samlas igen och spela tillsammans, säger Kristoffer.

Kristoffer tror att orsaken till det ökade intresset är att det är så enkelt att spela spel i dag.

- Det är billigt att spela spel, du behöver inte den bästa datorn eller det bästa nätet, så nästan alla kan spela, säger han.

Proffsigare nu

Något som är nytt när det kommer till LAN är att det blivit mer professionellt.

- Många är inriktade på att bli bättre hela tiden och att tävla. Många tränar också jättemycket. Jag vill kalla det för en sorts idrott, säger Kristoffer.

Kristoffer Nykopp.
Bildtext Kristoffer Nykopp
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Han tycker att intresset för e-sporten ökat enormt under den senaste tiden.

- Det finns mycket pengar och sponsorer inblandade. Tävlingar sänds i TV och streamas på nätet. Många ser på dem och vill ta efter, säger han.

Och vill man bli bra på e-sport gäller det att ligga i. Kunnandet måste vara jättebrett och du måste vara smart och kvicktänkt för att klara dig. Du måste också träna massor. Ska du bli en professionell dataspelare måste du träna flera timmar om dagen.

Fördomarna stämmer (delvis)

När vi hör ordet LAN ser vi framför oss litervis av energidricka, en mörk stor sal fylld med rödstinna (manliga) ögon. Hur mycket stämmer det här in på verkligheten? Ganska mycket, visar det sig.

- Stereotyperna stämmer relativt bra. Man tycker om att äta lite sämre, dricka lite ohälsosammare och sova lite mindre. Men det handlar ju bara om en helg nu och då. Det är inget man gör någon längre tid, säger Kristoffer.

Anton säger att vi ändå inte ska dra alla över en kam.

- Jag blir alltid lika förvånad över att många kommer dit med sportbyxor och går omkring med en burk grynost och kanske går till gymmet där emellan, säger han.

Väldigt få tjejer

Men hur är det då med tjejerna? Det har faktiskt blivit lite mer poppis även för tjejer, men vi kan lätt påstå att de fortfarande lyser med sin frånvaro, i alla fall på de evenemang som Kristoffer och Anton ordnar.

- På vårt evenemang med 250 deltagare har vi kanske fem flickor. Men jag tror det finns många fler som skulle vilja komma men som bara inte kommer över tröskeln, säger Kristoffer.

Är då LAN-partyn endast för IT-nördar, eller kan en vanlig mobilspelande typ dyka upp? Ja, i alla fall kan du gå dit och bekanta dig med evenemanget.

- När jag var yngre upplevde jag att det var mycket IT-nördar, men nu är det mer en allmän samlingsplats. Folk kommer också in bara för att titta på och ta del av evenemanget, säger Anton.

Muskastning och 100 meter dator

Varför samlas när man kan göra samma sak hemma, frågar vi oss. Hela världen finns i din spelkonsol eller dator. Bara att gå online och spela. Kristoffer kommer med ett bra lockbete: Muskastning.

- Du tar en helt vanlig datamus och kastar den så långt som möjligt. Vi brukar också ordna 100 meter dator. Då måste du plocka isär en dator, springa 100 meter och bygga ihop den igen.

Det här är verkligen något vi inte förväntade oss av ett LAN, men det låter väldigt roligt. Vi tänker också på vilken bra bortförklaring vi kunde dra om vår onda musarmbåge ifall det skulle gå dåligt i muskastningstävlingen.

När vi ändå är inne på det här med att ha roligt tillsammans så påminner Anton oss om att IT-nördar också är helt vanliga människor.

- Det har ju alltid varit naturligt att människor vill umgås. När man spelar hemma tar man man också pauser då och då. Samma kan man göra här, men då umgås istället, säger han.

LAN-partyn alltså. Inte bara spel och chattar, utan också muntlig konversation och gymnastik. Vem skulle ha trott det!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln