Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges skidframgångar irriterar – "Laget fullt av astmatiker"

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 10:45.
Martin Johnsrud Sundby var starkast i Val di Fiemme.
Bildtext Beror norrmännens framgångar på astmamedicin?
Bild: EPA

Om inte det förut funnits orsak att lyfta fram de norska framgångarna inom längdåkningen, så finns det garanterat det nu. Norge lade beslag på fem av sex möjliga pallplatser i årets Tour de Ski. Alla gläds dock inte med norrmännen.

Det ryska skidåkningsförbundets ordförande Jelena Välbe är enligt en intervju med Izvestia-tidningen avigt inställd till de norska framgångarna.

– Det är irriterande då hela laget är fullt av astmatiker, men eftersom läkarna tillåter det (astmamedicineringen) kan vi inte göra något. Men personligen förstår jag inte hurudan astma en idrottare kunde ha, och ändå skida sådär hårt, menar Välbe.

Välbe konstaterar också att Norges dominans inte är bra för längdåkningen som gren eftersom intresset faller. I Lillehammer tog Norges herrar en trippelseger i stafetten, något som inte hänt tidigare.

Välbe: Unga norska idrottare medicineras

Välbe tycker också att det är konstigt att sjuka åkare tävlar, och hänvisar till det som Martin Johnsrud Sundby sa efter deltävlingen i Oberstdorf.

– Han hade problem med andningen och tvingades ta kraftiga mediciner. Om en idrottare är sådär bra när han är sjuk, hur bra är han då inte om han hade varit helt frisk, spekulerar Välbe.

Välbe, som själv vunnit hela elva VM-guld påpekar samtidigt att norrmännen ändå tränar hårt och att all framgång inte kan förklaras med intag av astmamedicin. Hon är ändå bekymrad över dess fördelar.

– Verkligheten är att många norska idrottare får mediciner redan som unga, och det är alarmerande.

Diskussion om artikeln