Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Matautomaten också till Pojo och Karis

Från 2016
Uppdaterad 20.01.2016 05:35.
jägarschnitzel i aluminiumform
Bildtext Så här ser rätten jägarschnitzel ut när den serveras ur matautomaten.
Bild: Yle/Maria Wasström

Klienter inom hemvården föreslås få testa automaten under sex månader. Grundtrygghetsnämnden i Raseborg ska på torsdag (21.1) ta ställning till om man går in för ett pilotprojekt med så kallad Menumat i Pojo och Karis.

Matautomaten är i praktiken en liten frys med en uppvärmningsugn och en dator. I automaten kan det finnas upp till 18 frusna måltider och efterrätter som klienten själv har valt ut från en meny.

Efterrätterna i Menumat består av frysprodukter av olika slag.
Bildtext Det finns också efterrätter i automaten.
Bild: Yle/ Maria Wasström

Klienten kan välja när man vill att maten värms upp. Om det handlar om personer med minnesproblem kan automaten programmeras så att det finns ett kodlås till skåpet.

Det är företaget Menumats personal som fyller på frysen enligt klienternas önskemål och behov.

Frigör personalen

Orsaken till att Raseborg överväger matautomaten är hemvårdarna ska kunna sköta andra viktigare klientuppgifter istället för att sitta i bilar och köra varm mat från olika kök till klienterna.

Det kan också leda till att det behövs mindre vikarier inom vården.

Till exempel i Karis har utkörningen av mat tagit cirka fyra timmar av vårdpersonalens arbetstid per dag.

Staden försökte också konkurrensutsätta utkörningen av maten i Ekenäs och Tenala, men processen avbröts då priset såg ut att bli för högt, över 300 000 euro per år.

Staden har räknat ut att den hemkörda maten i dag kostar 9,50 euro per portion i Pojo och 9,61 euro i Karis. Menumat kostar 9,49 euro per portion. Priset för kunden skulle vara 9,50 euro.

Menumat-automatens meny
Bildtext Man får välja sin mat från en meny med många olika maträtter.
Bild: Yle/Maria Wasström

Bland annat Ingå, Sjundeå och Lojo har använt sig av matautomat inom hemvården.

En av automatens brister har varit att den inte serverar färsk sallad eller frukter då maten är nedfrusen. Bland det positiva har man lyft fram klientens valmöjligheter både när det gäller meny och tidpunkt för när man äter. Maten hinner inte heller kallna under transporten hem.

Staden ska informera

Det är meningen att försöket med menumat ska pågå mellan den 1 mars och den 31 augusti i år. I pilotprojektet ingår drygt 60 klienter inom hemvården i Pojo och Karis.

Raseborgs stad planerar preliminärt ordna information för inbjudna personer om matautomaten den 11 februari. Då är det meningen att bland annat äldrerådet, hemvårdspersonal och politiker inom grundtrygghetsnämnden ska få bekanta sig med servicen och smaka på maten från automaten.

Artikeln preciserades den 19.1.2016 klockan 10 med uppgiften om att konkurrensutsättningen staden Raseborg avbröt gällde Tenala och Ekenäs.

Diskussion om artikeln