Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Wallströms hyresavtal inte giltigt"

Från 2016
Margot Wallström
Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / CLAUDIO BRESCIANI

Över 5 000 medlemmar i kommunalfacket i Sverige har skrivit ut sig på en vecka efter en bostadsskandal kring Kommunals bostadskvarter i centrala Stockholm, skriver svenska medier.

Fackförbundet Kommunal har varit i blåsväder efter avslöjanden om vidlyftig representation, dyra resor och tveksam restaurangverksamhet.

Utrikesminister Margot Wallström (S) anses ha gått förbi bostadskön och nu letar man efter syndabockar. Wallström har fått en lägenhet trots att fackförbundet inte på 16 år har placerat en enda lägenhet i den vanliga bostadskön.

Margot Wallström säger själv att hon krävde garantier att Kommunal också skulle föra över lägenheter till den kommunala bostadskön vid det tillfälle då hon tackade ja till erbjudandet. Hon säger att hon har vittnen och bevis för att allt har gått rätt till.

"Hyresavtalet inte giltigt"

Utrikesminister Margot Wallströms hyresavtal sägs nu dessutom vara ogiltigt. Kontraktet som Kommunal erbjöd Wallström uppges sakna vissa avgörande detaljer som gör att det inte uppfyller definitionen på ett hyresavtal.

Den svenska nyhetsbyrån TT har tagit del av det hyresavtal som Wallström och Kommunal tecknat angående lägenheten. Enligt kontraktet är lägenheten direkt knuten till Wallströms tid som utrikesminister.

Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl.

― (Sveriges Radio citerar överenskommelsen i hyreskontraktet)

Åklagarkammaren Riksenheten mot korruption undersöker nu om Margot Wallström ska utredas för mutbrott.

Wallström anmäls av KD

Kristdemokraternas riksdagsledamot Caroline Szyber anmäler utrikesminister Margot Wallström till Konstitutionsutskottet till följd av Kommunals lägenhetskontrakt med Wallström, uppger SVT.

- Konstitutionsutskottet bör granska om utrikesminister Margot Wallström försatt sig i ett beroende till ett fackförbund genom sin boendesituation och därigenom handlat på sådant sätt som kan rubba förtroendet för henne”,skriver Szyber i sin anmälan.

Statsminister Löfven: Det hade varit bättre med en annan lösning

Också statsminister Stefan Löfven har kommenterat Wallströms hyreskontrakt.

- Jag tycker det hade varit bättre om hon ordnat bostad på annat sätt. Inget formellt fel är vad jag vet begånget, men det hade varit bättre, sade Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Diskussion om artikeln