Hoppa till huvudinnehåll

Sport

David: Inte styrka utan "power"

Från 2016
Tränaren Ulf Friman och släggkastaren David Söderberg
Bildtext Tränaren Ulf Friman och David Söderberg

Styrka vill han egentligen inte längre tala om alls. När han talar om sig själv. David Söderberg vill använda begreppet "power". Han vill tänka i termer som effekt.

Som släggkastare är Söderberg inte heller intresserad av ökad muskelmassa. Vilket ändå inte betyder att han skulle ringakta styrkans betydelse i friidrotten. I sig är all styrka bra, betonar David, som numera igen har Ulf Friman, sin barndoms friidrottstränare, som personlig sådan.

Den erfarne talar

- Men du ska inte vara starkare än din svagaste länk. Därför power. Därför effekt, förklarar Vöråbon. Idag är han 36 år. Dagen innan friidrotten vid OS i Rio de Janeiro i augusti i år startar fyller Söderberg 37. När han, med erfarenhetens röst idag talar, lyssnar alla. Hans karriär, så som den utvecklat sig på senare år, är redan ett litet kapitel finländsk friidrottshistoria.

Att söka och finna, veta och kunna

Att få till det på det sätt som David gjort under de två senaste mästerskapssäsongerna, med en sådan mängd år av elitsatsning bakom sig, det är få förunnat. Viljan har naturligtvis varit stark. Men frågan är om inte hans sunda förnuft, som hela tiden matats med både analys och en allt bättre självkännedom, är det som möjliggjort det hela.

Duon som får till det

David fick vänta länge på sin första finalplats i ett stort mästerskap. Men både i EM i Zürich år 2014 och i Peking-VM ifjol fanns såväl han som Tuomas Seppänen bland finalisterna. Söderberg var åtta i EM och sexa i släggfinalen vid VM i den kinesiska huvudstaden. Han slog till direkt i den första omgången och stod därefter för en anmärkningsvärt jämn serie. Idag vet han att framgångarna kan bli ännu större.

Båda herrarnas Peking-VM lyckades fullt ut. Söderbergs hela säsong, alla tiders kortaste och mest påfrestande, var egentligen en enda fullträff. Bakgrunden var ju följande: Bråckoperation i maj, oväntat lång konvalescens, tävlingsstart först på tröskeln till augusti...

Bäst på tio år

Sjätteplatsen i "Fågelboet" var den bästa finländska VM-placeringen i en annan friidrottsgren än spjut på hela tio år. I Helsingfors år 2005 var Tommi Evilä bronsmedaljör i längd och Olli-Pekka Karjalainen fyra i just slägga.

Bråkdel av kastandet kvar

Dagens David kastar egentligen väldigt lite på träning. Han ger ett ytterst belysande exempel. Under februari månad år 2002 utförde han 712 träningskast - ungefär lika många som under hela året ifjol. På höstarna kastar han inte längre alls. Då handlar det i stället om mängder av underhållande och rehabiliterande träning. Och minsann också förebyggande styrketräning.

Bänk för utseendets skull

För en släggkastare gäller det att hålla sig öppen i axelpartiet. Annars blir det ingen världsfart i släggan, utan alltför små rotationer. - Bänkpress gör jag någon gång, men idag bara för att se bra ut, slår Rökiös världskastare fast. Det är grensnabbheten - snabbkraft och explosivitet - som styr både träningsidé och handling. Och avspändheten.

David Söderberg ger i Sportmagasinet sin - mogna - syn på grenen slägga. Och det gör han utgående från styrka och rörlighet, från effekt och ändamålsenlighet.

Se också de andra inslagen - som handlar om landets bästa isdanspar, Team Cessiville, på väg mot EM och om den allt populärare grenen cheerleading.

Sportmagasinet i Yle Fem, tisdag 19.1 kl. 21.00 och onsdag 20.1 kl. 17.25. Kan ses på Arenan i 365 dagar.

Suomenkielinen tekstitys. Katsottavissa Areenasta 365 päivän ajan.