Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Christian Vuojärvi: Kampanjsånger av varierande kvalitet i USA

Från 2016
Christian Vuojärvi korrekolumn.
Bild: Johanna Kannasmaa

Presidentvalet närmar sig med stormsteg här i USA och kandidaterna försöker nu mer än någonsin profilera sig. En detalj i det sammanhanget är de officiella kampanjsångerna.

Kampanjsångerna har en överraskande lång historia. År 1840 spred sig låten Tippecanoe and Tyler too som en löpeld genom USA och bidrog till att William Henry Harrison, i folkmun Tippecanoe, och hans vicepresidentkandidat John Tyler tog sig hela vägen till Vita Huset.

Då Bill Clinton valdes till president år 1992 var hans kampanjsång Fleetwood Macs Don’t stop och många amerikaner kopplar fortfarande ihop den låten med president Clinton.

De nuvarande presidentkandidaterna har naturligtvis också hoppat på musiktåget.

Jag beslöt att utse mig själv till en enmannatestgrupp med uppgift att syna de ledande kandidaternas val av signaturmelodier i sömmarna.

Rockstjärnor vill inte förknippas med Donald Trump

Donald Trumps popularitet visar inga tecken på att minska nu då bara en dryg återstår till det första primärvalet i Iowa. Den excentriske fastighetsmogulen har inte haft samma flyt i sina i val av kampanjlåtar. Då han lanserade sin kandidatur tutades Neil Youngs Rockin in the free world ut i högtalarna i Trump Tower. Problemet var att Neil Young inte var överhövan imponerad av Trumps åsikter och förbjöd Trump att använda låten i kampanjsammanhang.

Donald Trump
Bildtext Donald Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

Under hösten satte också Aerosmith och R.E.M. stopp för den republikanske gallupettans planer att spela upp deras musik under kampanjmöten. Just nu äntrar Trump scenen till tonerna av Survivors Eye of the Tiger.

Testgruppen anser att låtvalet är lyckat. Eye of the Tiger känns både mossig och sliten, precis som en stor del av Trumps politiska utspel.

Motstridig kampanjsång av Ted Cruz

Ted Cruz är för närvarande Donald Trumps främsta republikanska utmanare. Den smöriga Where the Stars and Stripes and the Eagle Fly av Aaron Tippin är Texassenatorns kampanjsång. Låten handlar i det stora hela om att USA är och kommer alltid att förbli förträffligt.

Den republikanska senatorn Ted Cruz i Washington den 12 februari 2015.
Bildtext Ted Cruz.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Testgruppen klandrar Ted Cruz för det motstridiga budskapet. Cruz valkampanj har gått ut på att övertyga väljarna om att det mesta går åt pipan i USA och att han är den enda som kan sätta ordning på torpet.

Trallvänlig låt då Clinton äntrar scenen

Kampen om vem som blir demokraternas presidentkandidat går mellan 68-åriga Hillary Clinton och 74-årige Bernie Sanders. Clintons kampanj flirtade med de yngre väljarna i somras då den presenterade en officiell spellista på Spotify. Jag är redo att satsa två mark på att Clinton inte är helt du med Spotify.

Hillary Clinton i kongressförhör om angreppet på USA:s konsulat i Benghazi.
Bildtext Hillary Clinton.
Bild: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Den låt som spelas upp då Hillary Clinton presenteras för publiken är Sara Bareilles Brave. Testgruppen förstår varför valet föll på Brave – en välproducerad och trallvänlig låt som tilltalar många av de yngre väljarna. Men låten saknar tuggmotstånd. Den är med andra ord lika förutsägbar som Clintons kampanj varit så här långt.

Sanders får draghjälp från Kanada

Till sist har vi Bernie Sanders. Efter att Neil Young förbjudit Donald Trump att använda Rockin in the Free World erbjöd han den till den självutnämnde socialisten från Vermont. Sanders tackade och tog emot låten som tidningen Rolling Stone utsett till en av världens 500 bästa låtar.

Bernie Sanders.
Bildtext Bernie Sanders
Bild: EPA/TANNEN MAURY

Testgruppen anser att Sanders och Rockin in the Free World passar ihop som handen i handsken. Det sagt så känns kombinationen också en smula klichéartad. Neil Young är ju produktiv som få och Sanders kunde garanterat ha hittat en fräschare låt i kanadensarens digra utbud.

Sammanfattningsvis konstaterar testgruppen att vissa saker var bättre för. Ingen av årets kampanjlåtar är lika bra Tippecanoe and Tyler too från år 1840.

Diskussion om artikeln