Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Det här är inte musik att fortplanta sig till

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Producenten John Howes
Bildtext Producenten John Howes
Bild: Melodic records

Föreställ dig att du stiger ner i en dunkel trappuppgång. Det knarrar lite i trappan, elementen ger ifrån sig ett ihåligt ljud och någonstans i huset hörs ett upprepande men dämpat ljud.

Du går vidare och ett högt ljud, ändå knappt hörbart, roterar i rummet. En liten springa ljus lyser upp en liten del av stenväggen. Det är fuktigt dessutom.

Du inser att det är meningslöst att titta, du sluter ögonen, lyssnar och ser inåt istället.

De minimalistiska ljuden rör till något i dig, du tvingas uthärda den kuslighet som mörkret och ljudet väcker i dig. Ungefär exakt så låter 22 åriga Manchesterproducenten Howes debutalbum 3,5 degrees.

Howes album 3,5 degrees
Bild: Melodic records

Kusligheten korrelerar med nedärvda, primitiva instinkter från mänsklighetens gryning; bygga bo, skydda sig, göra upp en lägereld och stirra in i den. Men det här är inte musik att fortplanta sig till. Istället tänker jag att Howes uppmanar mig att kliva ut i hans melankoliska och experimentella elektroniska värld.

Jag googlar 3,5 degrees och får inga träffar, men titeln får mig att tänka på klimatuppvärmningen. De analoga maskinerna droppar som regn, väller in som moln och spår någon form av apokalyps. Ändå kan jag inte låta bli att gång på gång återvända till det här albumet.

Det låter som få saker jag hört förut, trots att ljudexperimenten får mig att tänka på tidig Sonic Youth som möter ambient som möter house . John Howes gör sin musik under långa sömnlösa sessioner där han jammar på sina modulära synthar och spelar in rubbet på kassett.

3,5 degrees är musik som jag dessutom tror att skulle låta underbart på någon svartklubb tidigt på morgonen då man inte orkar dansa längre utan helst sitter i halvvaket tillstånd och jumittar. Speciellt dansant är det nämligen inte också om låten ”Overveen” är skönt klubbig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln