Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelexperten: "Tennisspelare behöver inte ens förlora matchen för att tjäna en årslön"

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Jorma Vuoksenmaa
Bildtext Jorma Vuoksenmaa.
Bild: Jorma Vuoksenmaa

Två spelexperter med insyn i såväl spelbranschen som dess tennismarknader avslöjar varför tennis drabbats av läggmatcher och hur det i praktiken kan gå till.

Spelexperten Jorma Vuoksenmaa har över 30 års erfarenhet av sportvadslagning. Han är författare till boken Spelhandboken och har under de senaste åren också följt tennismarknaden aktivt.

Yle Sporten fick tag på Vuoksenmaa som diskuterade måndagens nyheter om att uppgjorda matcher i tennis skulle vara ett utbrett fenomen.

Vuoksenmaa tror att uppgjorda matcher är ett stort problem i tennisvärlden. Han vet ändå inte hur det exakt går till och har aldrig heller på förhand fått information om att någon match skulle vara uppgjord.

Två huvudorsaker

Enligt Vuoksenmaa finns det två huvudorsaker till att just tennisen har drabbats. För det första är tennis en populär gren inom sportvadslagning som omsätter stora summor, vilket i sin tur skapar ett intresse för fusk.

– Tennis omsätter förmodligen näst mest av alla idrottsgrenar. Bara fotboll omsätter mer. Det spelas många matcher i tennis och det spelas för stora summor. I vadslagning är många intresserade av tennis, framför allt eftersom det bara finns två möjliga utfall. I snitt vinner man varannan gång. I tennis är dessutom livespelet, där man kan slå vad under matchens gång, stort.

Den andra orsaken är att det är lättare att göra upp om slutresultatet i individuella grenar. I lagsporter räcker det nödvändigtvis inte om bara en spelare väljer att inte gör sitt bästa.

– I individuella grenar kan en idrottare medvetet lägga sig utan att någon annan vet om det. Och i tennis behöver man inte ens förlora själva matchen för att tjäna en årslön, sade Vuoksenmaa,

Så här kan det gå till

Bara fantasin sätter gränser för hur en läggmatch kan se ut. Det kan till exempel handla om att en spelare väljer att endast förlora det första setet på flit för att därefter försöka vinna matchen. Det är också möjligt att låtsas vara skadad och kalla in läkaren – allt för att skapa oddsrörelser som de som är medvetna om planen sedan kan utnyttja.

Eller så kan spelaren och de som ligger bakom fusket ha en uppgörelse om att spelaren medvetet endast förlorar enskilda sekvenser i en match, till exempel varje tie-break. Det är också möjligt att tennisspelaren till synes plötsligt men vid ett på förhand bestämt tillfälle helt enkelt meddelar att han bryter matchen.

– Att i tennis bryta matchen och därmed förlora är ett lätt sätt att förlora en match och dessutom ha en bra ursäkt, anser Vuoksenmaa.

Metoderna utvecklas

Metoderna har förändrats eftersom varken tennisspelarna eller de som planerar de uppgjorda matcherna vill åka fast. Därför är det inte självklart att tennisspelarens uppdrag är att förlora själva matchen – och framför allt inte på ett uppenbart sätt som skulle väcka misstankar.

– Oförklarliga oddsförskjutningar och stora insatser har ändå en tendens att vara förknippade med läggmatcher, konstaterar Vuoksenmaa.

Yle Sporten har också pratat med en sportspelare som vill förbli anonym. Han har i många år dagligen och intensivt följt med tennismarknaderna och dess oddsrörelser. Enligt honom är de klara fallen numera få.

– Jag har inte märkt några uppenbara fall på ATP- eller WTA-touren på ungefär fem år. I Challenger-turneringarna har det funnits många misstänksamma fall men jag har inte så bra koll på de turneringarna.

Vuoksenmaa håller med om att det är osannolikt att världsspelarna skulle vara involverade, utan att det ofta rör sig om tennisspelare som har begränsade ekonomiska resurser.

– I Challenger-turneringar och i mindre ATP-turneringar är prispengarna små. De spelare som endast spelar i sådana turneringar har stora kostnader när de reser runt i världen. Då är tröskeln lägre för tjäna pengar genom att medvetet förlora. De spelare som är högt rankade och alltid spelar i Grand Slam-turneringarna har inte sådana ekonomiska incitament.

Så här görs det diskret

Sportspelaren som är aktiv inom sportvadslagning har sin teori om varför de misstänksamma fallen numera lyser med sin frånvaro.

De som ligger bakom läggmatcherna bara blivit diskretare och skickligare.

– De uppenbara fallen är klart färre, men förmodligen har de som ligger bakom läggmatcherna bara blivit diskretare och skickligare. De spelar för mindre summor inför matcherna för att undvika oddsförskjutningar som väcker misstankar. I stället är de aktiva under matcherna, där de i stället lägger ett stort antal vad med mindre summor.

Vuoksenmaa säger att på förhand uppgjorda matcher aldrig helt kan elimineras.

– Det finns kriminella och ohederliga människor i alla delar av samhället. Man kan förebygga uppgjorda matcher genom strikt kontroll, samarbete mellan olika spelbolag och genom straff som är jämförbara med de grova straff som hänför sig till ekonomisk brottslighet.

Diskussion om artikeln