Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förundersökning inleds om Wallströms hyreskontrakt

Från 2016
Uppdaterad 19.01.2016 15:38.
Elisabeth möter: Margot Wallström
Bild: Cityportal

Sveriges riksenhet mot korruption har beslutat att inleda en förundersökning om fackförbundet Kommunals hyreskontrakt med utrikesminister Margot Wallström.

Margot Wallström fick ett hyreskontrakt i en av Kommunals bostäder. Förbundet borde ha placerat hälften av bostäderna i den allmänna bostadskön - men hade inte gjort det.

Chefsåklagare Alf Johansson har tagit emot flera anmälningar. Han säger att han utgått från den information han fått och att han kunnat konstatera att det för honom är tillräckligt för att anta att ett brott har förövats.

Frågan är om det handlar om mutbrott. Wallström kan nu kallas till förhör. Vidare kan all formell och informell dokumentation begäras ut.

Bakgrunden till åklagarens beslut är uppgifterna om att Kommunal gett utrikesministern en hyreslägenhet i en av fackförbundets fastigheter i centrala Stockholm.

Margot Wallström har själv sagt att hon försäkrade sig om att det inte var några konstigheter med kontraktet. Hon anklagat Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ljuga.

I dag meddelade hon via sin pressekreterare en skriftlig kommentar där hon säger att hon välkomnar en undersökning och att hon inte har någonting att dölja.

Diskussion om artikeln