Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Den lögnaktiga selfien är också sanning

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2016 14:12.
Om selfier och snapshots i kulturprogrammet Lasso - Spela upp på Arenan

Ordet selfie lär ha använts på webben första gången 2003 då en australiensare en blöt natt publicerade en bild av sig på nätet. Idag har selfien blivit en självklarhet. Vad gör bildflödet med oss?

Selfien är sällan ett självporträtt i traditionell bemärkelse, det är en konsumtionsvara. Petter Lindberg träffar museichef Elina Heikka på Finlands fotografiska museum som talar om snapshots och selfier.

Att ta bilder, selfier, är ett grundbehov för oss, säger Heikka. Och nu kan man dela bilder på ett helt annat sätt än förr. Och få reaktioner och respons på dem. Klichémässiga bilder är inte heller fel, säger Elina Heikka. Vad skulle sanning i så fall vara? Det är inte en slump att vi tar de bilder vi tar.

Selfie på utställningen #Snapshot. Lasso 2014
Bild: Yle videostill/Lasso
Foto med selfiekäpp
Bild: Yle videostill/Lasso

En hängiven selfiefotograf behöver den nya selfiekäppen för att ta selfier. Käppen visar hur fiffig människan alltid är, och hur man vill komma ifrån tekniska hinder. I det här fallet att armen är för kort för att man skall kunna ta bra selfier med intressant bakgrund.

En viktig del av selfiekulturen är att visa upp sig inför andra. Här har den en koppling till dating och att söka en partner.

ida henrikson och mirva helenius, Lasso, 2014
Bildtext Ida Henrikson och Mirva Helenius
Bild: Yle videostill/Lasso

Ida Henrikson talar med fotografen Mirva Helenius om selfier och den bild man vill skapa av sig själv.

En selfie är inte ett självporträtt, för i ett självporträtt analyserar man sig själv, i en selfie visar man hur man vill se ut, menar Mirva Helenius. En selfie är ett visuellt meddelande, inte ett porträtt.

Mirva Helenius analyserar också Ida Henriksons selfier på datingservicen Tinder. Och konstaterar att Ida har mycket stereotypa selfier där.

Ida Henrikssons spegelselfie
Bildtext Ida Henriksons spegelselfie
Bild: Yle videostill/Lasso

En typisk selfie är spegelselfien, den har nästan blivit kliché. Andra stereotypa selfier är exotiska bilder, från utlandsresor och fjärran länder. Och sedan (kvasi)konstnärliga bilder, lite suddiga eller med artistiska bakgrunder.

Mirva Helenius tycker det är viktigt med annorlunda selfier, selfier med innehåll och som väcker intresse.

Selfierna är inte lögn

Filosof Antony Fredriksson samtalar i Lasso med redaktör Sebastian Bergholm. Han tycker inte det är fel att ta en typisk selfie, med busigt ledig och kåt blick, på en brygga i solnedgång.

Antony Fredriksson fotograferas, Lasso 2014
Bildtext Antony Fredriksson
Bild: Yle videostill/Lasso
Suddig selfie av Sebastian Berghom, 2014
Bildtext Suddig selfie av Sebastian Bergholm
Bild: Yle videostill/Lasso

Den tradition vi lever i härstammar från kristendomen och Platon. I den är man misstänksam, eller som Fredriksson säger direkt missunsam, mot bilder.

Nuförtiden anses i synnerhet selfierna förljugna. Men Fredriksson menar att lögn och sanning spelar med i allt. Man väljer att se ut på ett visst sätt, och väljer bort annat.

Det är inte mera förljuget med en selfie på bryggan, än att man lämnar bort något när man talar. Bilden förmedlar något av vad jaget är. Och det räcker. En bild står inte i vägen för andra sociala umgängen eller för sanningen, menar Antony Fredriksson.

En som är en riktig hejare på att ta selfien är Alexander Stubb. Vi har blivit vana vid att se den dåvarande statsministern ta bilder av sig själv på diverse tillställningar, både politiska möten och idrottsevenemang. Med stor publik eller bara några ungdomar.

Alexander Stubb tar selfier (mix av många situationer) - Spela upp på Arenan

Det är svårt att säga om Stubbs selfier redan har blivit en sådan kliché att han tar dem lite självironiskt. Ovanstående visar en bråkdel av alla de situationer vi har fått se Alexander Stubb ta selfier i.

Drömmen om att bli en kändis

Att dela bilder på sig själv på de sociala medierna hör till vardagen för de flesta ungdomar. Många drömmer om att bli kända genom sina selfier. Kanske stora selfiestjärnor, som Kim Kardashian och Kendall Jenner.

Unga tar selfier och sätter på instagram - Spela upp på Arenan
Stafettkarnevals-selfie - Spela upp på Arenan

Nästan alla unga har mobiltelefoner, som de tar bilder med och laddar upp på t.ex. instagram. Tv-nytt påpekar att bilderna kan ses av alla, så det gäller att vara noga med vad man laddar upp.

På Stafettkarnevalen 2014 fick skoleleverna ta selfier tillsammans med Anna-Karin Siegrids och Jontti Granbacka.

Vissa har lyckats bli kändisar med hjälp av selfier, t.ex. Benjamin Peltonen.

Instagramkändisen Benjamin Peltonen - Spela upp på Arenan
Benjamin Peltonen i Efter nio - Spela upp på Arenan

Benjamin Peltonen snackar med Isa och Petsky i X3M när han blivit känd på instagram och fått en mängd följare. Men ett år senare, när han talar med Sonja och Mårten i Efter Nio, har han redan en musikkarriär som uppstått på grund av instagramkändisskapet.

Redaktören prövar själv

Som redaktör för den här artikeln ville jag också testa på att ta ett par selfier. Jag brukar aldrig vara nöjd med resultatet när jag tar fotografier av mig själv. Och jag tycker det är direkt plågsamt när någon annan tar bilder av mig. Men som redaktör måste man utmana sig själv. Så jag tog en en spegelselfie och en metaselfie.

Spegelselfie av Ida Fellman på HAM, 2016
Bildtext Spegelselfie på konstmuseum
Bild: Yle/Ida Fellman

Texten "Et tiedä kuinka kaunis olet" (Du vet inte hur vacker du är) i spegeln kändes som ett hån. Men det var roligt att ta bilden, för det blev som en illustration av en kliché. Att iscensätta sig själv på en wc och ta en bild av sig i spegeln där.

Ida Fellman, selfie, 2016
Bildtext Selfie när jag klipper ett program om selfier
Bild: Yle/Ida Fellman

Metaselfien var också rolig att ta. Eftersom jag placerade Alexander Stubb – mannen med tusentals selfier – i bakgrunden, kunde jag framställa mig själv som analytisk och självironisk.

Diskussion om artikeln