Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Loldiers of Odin - clownerna som tog över gatupatrullsretoriken

Från 2016
Uppdaterad 20.01.2016 08:07.
Bild på gatupatrullen loldiers of odin.
Bild: Loldiers of Odin.

Gatupatrullen Loldiers of Odin fortsätter att skapa förvirring med sitt utseende och sina uttalanden i medierna. Kommunikationsexpert Erik Bäckman tror att det är ett medevetet val att förlöjliga hela situationen med gatupatruller.

Loldiers of Odin har väckt mycket uppmärksamhet under veckoslutet. Medlemmarna i gruppen hade clowndräkter på sig när de hoppande och dansande följde efter Soldiers of Odins gatupatrull på lördag kväll i Tammerfors.

Gruppen uppmärksammades i finska och utländska medier och sättet att kommunicera har väckt ännu mer nyfikenhet. I en intervju med X3M svarade Loldiers of Odin minst sagt roligt på alla frågor som ställdes. Medlemmarnas sätt att kommunicera kan sägas vara skämtsamt och barnsligt.

De färggranna clownerna vill bekämpa trångsynthet

Bild på gatupatrullen loldiers of odin.
Bildtext Clownerna patrullerade i Tammerfors under helgen.
Bild: Loldiers of Odin.

Enligt gruppen är clownerna ute på gatorna för att sprida glädje och kärlek och för att få människor att skratta. Enligt dem är det här en motreaktion till världen som idag karaktäriseras av dysterhet och negativitet.

Den första gruppen grundades i Tammerfors och en annan har redan dykt upp i Nyslott. Dessutom har Loldiers of Odin under bara några dagar fått tusentals nya följare på Facebook. Gruppens egna funderingar kring populariteten låter så här:

Vi har startat en kumulativ, exploderande, ameba-aktig och överraskande rörelse som sprider sig som en stjärna som har exploderat!

I framtiden ska gruppen se till att Finlands gator fylls med färger, ljus och kärlek och att det inte längre finns utrymme där för dystra människor.

Att skämta ett medvetet val

Enligt kommunikationsexperten Erik Bäckman på kommunikationsbyrån Miltton, är det en tydlig strategi som Loldiers of Odin har valt att använda. Det bästa sättet att bekämpa något man inte håller med om, är genom att göra det till åtlöje.

Deras budskap kan anses vara det att Soldiers of Odin inte förtjänar ett rationellt mottagande.

Erik Bäckman

Enligt Erik är gruppens strategi lyckad, den har redan nu överskuggat Soldiers of Odin med sin retorik som stöder sig på att förlöjliga hela situationen med gatupatruller.

Vem är bakom Loldiers of Odin?

Gruppen själv har valt att förbli anonym. Intervjun fördes under pseudonymer såsom Pelle Jöns och Pelle Peloton (pelle betyder clown på finska).

Erik tippar på att det är ett gäng vanliga människor som har bestämt sig för att agera. Loldiers of Odin har gjort deltagandet i gruppen lätt på grund av att det är roligt och att man får göra det anonymt. Enligt Erik är det också en klar motreaktion till Soldiers of Odin, vilket så klart syns redan i namnet.