Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

WWF: För mycket rött kött i Vandaskolor

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Skolmat.
Bildtext Barnen ska inte äta mer än 120 gram rött kött per vecka i skolan. I Vanda äter skolbarnen 123 gram.
Bild: YLE/ Katarina Lind

Flera skolor i Vanda bjuder på för mycket rött kött. Det här framgår av en utredning som miljöorganisationen WWF har gjort. Samma utredning visar att skolorna i Helsingfors och Esbo följer kostrekommendationerna i fråga om köttanvändningen.

I utredningen ingick skolorna i de tio största städerna i Finland. WWF har utrett hur mycket rött kött barnen konsumerar i skolorna.

Enligt de finländska rekommendationerna för skolmat ska barnen få omkring en tredjedel av det dagliga energibehovet via skolmaten. Och enligt kostrekommendationerna för alla finländare ska man inte äta mer än 500 gram rött kött per vecka.

WWF har därför utgått från att barnen inte ska få mer än 120 gram rött kött i skolan per vecka.

I hälften av städerna som var med i utredningen innehöll skolmaten för mycket rött kött.

― Jussi Nikula, WWF

För mycket i hälften av städerna

Resultaten varierade mellan 76 gram och 135 gram.

- I hälften av städerna som var med i utredningen innehöll skolmaten för mycket rött kött, säger Jussi Nikula, WWF:s programchef

36 grams skillnad mellan skolbarnen i Helsingfors och i Vanda

En av städerna som inte höll sig till näringsrekommendationerna är Vanda. Där äter skolbarnen i medeltal 123 gram rött kött per vecka.

Skolorna i både Helsingfors och i Esbo följer enligt utredningen näringsrekommendationerna. Men skillnaden mellan städerna var stor. I Helsingfors äter skolbarnen i medeltal 87 gram rött kött per vecka, medan skolbarnen i Esbo får i sig 103 gram.

Diskussion om artikeln