Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Knappt hälften av turisterna är intresserade av Guggenheim

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Guggenheimfinalist GH-04380895
Bildtext Så här ser det vinnande Guggenheim-bidraget ut inifrån.
Bild: Guggenheimhelsinki

Enligt Taloustutkimus undersökning skulle Guggenheimmuseet ändå bidra till en markant ökning av turisminkomsterna i huvudstadsregionen. Samtidigt har den privata finansieringen för museet tagit fart.

40 procent av de europeiska och asiatiska turister som utvärderade Guggenheim i undersökningen ansåg att museet skulle öka Helsingfors attraktionskraft. Guggenheimmuseer har ett högt rekommendationsindex, det vill säga hur troligt det är att besökare rekommenderar ett Guggenheimmuseum till sina bekanta.

Guggenheim skulle ge klirr i kassan

I Taloustutkimus undersökning kom det fram att turismpotentialen i huvudstadsregionen är över 36 miljoner euro i året. Det i sin tur skulle betyda upp till 215 nya årsverken inom turismbranschen.

Statens och Helsingfors stads skatteintäkter kunde i och med Guggenheim öka med 9,6 respektive 2,6 miljoner euro i året. De offentliga utgifterna skulle minska med fyra miljoner i året i och med att sysselsättningen ökar.

40 procent av européerna känner till Guggenheimmuseerna

Ungefär 40 procent av de européer som gör utlandsresor känner till Guggenheimmuseerna. Hälften av dem har också besökt ett dylikt museum.

Ungefär 20 procent av de asiatiska turisterna som Taloustutkimus intervjuade kände till Guggenheimmuseerna.

I undersökningen intervjuades 2240 turister.

Två tredjedelar av den privata insamlingsmålet har nåtts

Understödsstiftelsen för Guggenheim i Helsingfors har samlat ihop över två tredjedelar av den summa de har som mål, skriver Yle Uutiset.

Stiftelsen siktar på att samla ihop omkring 27 miljoner euro och på det sättet kunna betala konstmuseets licensavgift till USA.

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling

Tidtabellen för Guggenheim håller inte

Förhandlingarna har krävt mer tid än beräknat.

Diskussion om artikeln