Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pernåföräldrar tänker kämpa för byskolan

Från 2016
Pernå kyrkoby skola
Bildtext Pernå kyrkoby skola går upp till kamp.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Pernå kyrkoby skola ska stängas enligt den senaste skolnätsutredningen. Den lokala Hem och skola-föreningen vill försäkra sig om att beslutsfattarna vet vad det kostar innan beslut fattas.

Hem och skola-föreningen i Pernå kyrkoby skola kallade på tisdag till ett möte. Målet var att komma fram med en verksamhetsplan för att förhindra skolindragningen. Runt tjugo föräldrar och andra intresserade samlades för att i god anda diskutera om hur man ska gå vidare

Pasi Korhonen, ordförande för föreningen tycker att det fortfarande finns många frågetecken som måste få ett svar innan fullmäktige kan fatta ett beslut.

– Jag är bland annat fundersam över den ekonomiska kalkylen som gjorts. Det har inte räknats ut vad mellanskedet kommer att kosta då eleverna ska flytta till Forsby skola, innan gamla skolan förstoras. Ryms de ens alla in där? undrar Korhonen.

Byskola gynnar hela byn

Pernåföräldrar är också oroliga för skolskjutsarna. Pernåvägen är klassad som farlig väg. Är det tänkt att barnen ska åka turbuss? Vem har rätt till skoltaxi?

– Det är viktigt för hela bygemenskapen att hålla skolan öppen, säger Pasi Korhonen som själv har två barn i skolan. Skolan är en knutpunkt och en viktig del av vår kultur i byn.

Korhonen säger att centralisering av skolor kan vara en bra sak då små skolor inte klarar av att ordna all den service som behövs. Men i Pernå kyrkoby skola har de inte det problemet, menar Korhonen. Han anser att man har kunnat fixa alla små brister.

Fortsatta planer innebär att Pernåföräldrarna är i kontakt med beslutsfattarna och ser till att de har all information de behöver för att kunna fatta beslut i saken. Skolnätsutredningen godkänns i stadsfullmäktige i maj.

Diskussion om artikeln