Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finsk ministerson utpekas som nynazist i ny tysk bok

Från 2016
Uppdaterad 09.05.2016 09:23.
Elisabeth Zöller. F.E.A.R. (Hanser 2015)
Bild: Hanser Kinderbuch

Hurdan är Finlandsbilden år 2016 i Tyskland? Tydligen inte längre De tusen sjöarnas land. Och inte heller Nokialandet.

Nej, Finlandsbilden år 2016 präglas av nynazisterna. Åtminstone om man vill tro den tyska ungdomsförfattaren Elisabeth Zöller. I hennes nyutkomna roman F.E.A.R sällskapar en ung tysk tös, Clara Sommerhage, med en hängiven och fanatisk nynazist, Joonas Turunen.

Lägret i Lockstedt

Joonas Turunen drömmer om en Neue Finnische Armee (Den nya finska armén) som skall utbildas i ett läger med namn LoLa II. LoLa är förkortningen för Lockstedter Lager.

Det första Lockstedtlägret fanns i Tyskland nära Hamburg (idag: Hohenlockstedt). De finska jägarna utbildades där i smyg under åren 1915-1916. Officiellt var de på "scoutledarkurs". Sammanlagt 1895 finländare fick sin militäriska utbildning i lägret.

De finska jägarna blev senare kärnan i den finska vita armén som kämpade mot de röda. Därför namnet Den andra finska armén på nynazistledaren Joonas Turunens träningscamp som i romanen finns i jordgubbsparadiset Suonenjoki.

1. Kompanie, 27. Königlich-Preussisches Jägerbataillon 1916
Bildtext De finska jägarna i den 27. Kungliga Preussiska jägarbataljonen

De försvarade Finlands frihet. Vi alla kunde förbli finska och kunde bevara vår identitet eftersom dessa män kämpade och segrade. De vördas av alla finnar.

― Joonas Turunen

Bokens protagonist Clara flyr med Joonas till Finland och bevittnar uppbyggnaden av Den nya finska armén. Hon tycker inte om situationen men kärleken gör henne blind. De finska nynazisterna hyllar norrmannen Anders Behring Breivik och läser hans manifest. De apar efter sverigedemokraterna och börjar klä sig i slips och kostym. Som ulvar i fårakläder.

Så småningom radikaliseras de. Först en mordbrand på en lokal motståndare i Suonenjoki, sedan ett sprängattentat utanför en flyktingsförläggning i Helsingfors och till sist dödsskjutningen av två journalister, en finsk och en tysk. Hela arsenalet av terroristiska aktiviteter med andra ord.

Joonas Turunen skyddas in i det sista av hans ministermamma Hanna Turunen som tydligen basar över polisväsendet. Hon gör allt som står i hennes makt för att rentvå honom och skyla över hans dåd. Med benägen hjälp av den finska polisen.

Intervju med Elisabeth Zöller

Jag ringde upp romanens författare i Tyskland för att få veta hur hon resonerade när hon skrev boken.

Elisabeth Zöller
Bildtext Författare Elisabeth Zöller
Bild: Peter-Andreas Hassiepen/Hanser Verlag

Vad var först? Att skriva en bok om nynazism eller att skriva en bok om Finland?

- Jag ville skriva en bok om nynazism och visa hur farlig, aggressiv och våldsbenägen den är.

Hur kom Finland med i bilden?

- Jag har en medarbetare som ofta vistas i Finland. Det var hennes idé. Men sedan rechercherade jag vidare om den finska nynazismen.

Är det något särskilt med den?

- Ja, det kan man säga. Jag förbluffades över att nynazismen kopplas ihop med hednisk gudatro i Finland.

(Här berättade jag för henne att de nya gatupatrullerna som har bildats i Finland kallar sig för Soldiers of Odin. Det förvånade henne inte ett dugg.)

Medan du skrev boken blev Sannfinländarna ett regeringsparti. Följde du med valrörelsen?

- Ja, det gjorde jag. Och jag blev inte överraskad.

Har du varit i Finland förut eller i samband med bokskrivandet?

- Jag har inte varit i Finland tidigare men gjorde en resa till bokens skådeplatser förra året: Åbo, Tammerfors och Suonenjoki.

Du skriver inte vilket ministerium ministern basar över. Men det torde vara inrikesministeriet. Hanna Turunen har vissa likheter med den förra regeringens kvinnliga inrikesminister Päivi Räsänen. Är det en tillfällighet?

- Nej.

Elisabeth Zöller

- född 1945
- framgångsrik tysk barn- och ungdomsförfattare
Viktiga böcker i urval:
- Schwarzer, Wolf, Skin (1993, under pseudonymen Marie Hagemann)
- Anna rennt (2000)
- Anton oder die Zeit des unwerten Lebens (2004)
- Wir tanzen nicht nach Führers Pfeife (2012)
Böcker på svenska:
- Oskar lär sig dyka (2008)
- Katrin säger STOPP! (2014)

Elisabeth Zöller vävar skickligt ihop jägarrörelsens tillblivelse med sin bild av den finska nynazismen. Hon gjorde sina hemläxor. Samtidigt tillåter hon sig att blanda fakta med fiktion. Hennes bok är ju en roman och inte en lärobok i finsk historia.

Jag drog lite på smilbandet när jag läste att Joonas Turunen berättade för sin tyska flickvän Clara att varje barn i Finland känner till vattentornet som en symbol för lägret i Lockstedt.

Jedes Kind in Finnland kennt den Wasserturm, das Wahrzeichen von LoLa.

― Joonas Turunen

Så är det ju inte. Jag märkte i samband med läsningen av boken och skrivandet av den här artikeln att många finländare inte ens känner till lägret i Lockstedt. Ett läger som var så avgörande för det självständiga Finlands tillblivelse.

Här kommer i alla fall bilden av vattentornet från lägret i Lockstedt så som det ser ut idag:

Vattentornet i Hohenlockstedt, fordom Lockstedter Lager
Bild: Liberal Freemason

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln