Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Industrijobb finns trots dåliga tider

Från 2016
Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa.
Bildtext Industrijobb finns i Österbotten trots att många företag sagt upp personal. Det här fotot är taget på Wärtsiläs fabrik i Vasa.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

De som sagts upp från Uponor i Vasa har rätt goda chanser att hitta nytt jobb i Österbotten. Det tror Mats Löfberg på Österbottens arbets- och näringsbyrå.

- Om man kan röra på sig och söka industrijobb i hela Österbotten finns det arbetsplatser. Det är många företag som rekryterar just nu. De som har en bakgrund från tillverkningsindustrin kan ganska lätt anpassa sig till annan tillverkningsindustri.

Mats Löfberg, servicedirektör på arbets- och näringsbyrån i Österbotten
Bildtext Mats Löfberg
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

Uponor säger upp 103 personer från sin fabrik i Vasa. De senaste åren har bland annat Wärtsilä, ABB, Kemira och Scott Helath& Safety sagt upp personal i Österbotten. Många av de uppsagda har varit kemister och ingenjörer.

- Det finns industrijobb i Vasa och energisektorn är livskraftig. När det finns många aktörer på marknaden så uppstår det nya jobb hela tiden. Situationen har inte varit nattsvart för de som blivit uppsagda från till exempel Wärtsilä och Kemira, säger Löfberg.

Unga har svårt att hitta jobb

Mera nattsvart är det däremot framförallt för de som är unga och nyutexaminerade. Den gruppen har svårt att hitta jobb i Österbotten.

- De har svårt att få ingångsjobbet. Ungdomsarbetslösheten har ökat katastrofalt.

Trots att läget försämrats när det gäller arbetslösheten i Österbotten är läget fortfarande bättre i Österbotten än landet i övrigt. Nu finns det omkring sex procent arbetslösa i Österbotten.

I hela landet rörde sig arbetslöshetssiffran kring åtta procent i slutet av 2015.

- Industrin har klarat sig relativt bra i Österbotten, men servicen, handeln och tidvis också byggbranschen har varit ganska dålig. Vi har också ett problem med högskoleutbildade som har svårare att hitta arbete när utbildningssektorn och offentliga sektorn skär ner, säger Löfberg.

Finns det då någon yrkesgrupp som det är brist på, som direkt får jobb också nu?

- Alla som har någon form av specialkunnande, det här gäller de flesta yrkeskategorier, och har rätta attityden till arbete får jobb.