Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bygger broar av musik över Norden

Från 2016
Uppdaterad 22.01.2016 07:23.
Bildtext Musikerna Jimmy Westerlund och Fredrik Furu fungerar som mentorer för eleverna.
Bild: Petter Sandelin / YLE

Musik kan bryta språkbarriärerna. Genom Dream Academy Norden skapar elever från Finland och Sverige ny musik tillsammans.

Dream Academy Norden är ett samnordiskt projekt där gymnasieungdomar från de nordiska länderna möts och skapar musik tillsammans.

Elever från Norden skapar musik tillsammans

Under två års tid kommer eleverna från olika skolor i Norden att skriva musik, spela in och uppträda tillsammans. Musikerna Jimmy Westerlund och Fredrik Furu står för det professionella inslaget och är också ansvariga innehållsproducenter.

- Målet är att sammanföra nordiska ungdomar och att de ska få göra musik tillsammans på svenska och på finska. För många är det första gången de skriver låtar och för de finska eleverna är det första gången de sjunger på svenska. Det är förstås lite nervöst men det är häftigt att se hur snabbt det går framåt, säger Furu.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Åboland: Fredrik Furu om Dream Academy - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Dream Academy Norden

  • Dream Academy Norden är ett projekt där elever från skolor i olika delar av Norden får skapa egna poplåtar tillsammans.
  • Målet är bättre nordiska kontakter och att öka elevernas kunskaper i grannländernas språk.
  • Musikerna Jimmy Westerlund och Fredrik Furu fungerar som inspiratörer och guidar eleverna.
  • Projektet koordineras av nätverket Svenska nu som erbjuder svensk ungdomskultur till skolorna i Finland. Nätverket Svenska nu administreras av Hanaholmen – ett kulturcentrum för Sverige och Finland som jobbar för att öka samarbetet mellan de två grannländerna.

Det går bra att förstå skånska tycker Åboelev

Projektet kulminerar i Åbo den här veckan. Eleverna i Puolalanmäen Lukio har fått besök av elever från musikgymnasiet Spyken i Lund. Under hösten har eleverna från respektive skola skrivit varsin låt och nu är det dags att spela in.

- Allt går jättebra. Stämningen är jättebra och Fredrik och Jimmy hjälper till och ger fina idéer, säger Sandra Alanen från Puolalanmäen lukio.

Sandra Alanen är med från dream academy norden
Bildtext Sandra Alanen från Puolalanmäen lukio.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Svenskarna bor hemma hos Åboeleverna under sitt besök. Kommunikationen mellan de finskspråkiga eleverna från Åbo och Lundborna som talar skånska är en utmaning. Ofta har man blivit tvungen att byta till engelska berättar Alanen men själv tycker hon det går bra att förstå skånska.

- Vissa klasskamrater tycker det är svårt men jag förstår nog riktigt bra.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Åboland: Sandra Alanen ger Dream Academy tummen upp - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Första besöket i Finland

För Emma Svensson och Alice Goldstrand är det här första gången de besöker Finland. Om Åbo visste de inte mycket från tidigare.

- Jag trodde det var en liten håla men så visade det sig att det nästan är som Stockholm här, säger Emma Svensson.

- Mitt första intryck var att här finns så många fina byggnader. Det var betydligt mer äldre byggnader än jag trodde då jag väntat mig att mycket här i Åbo skulle vara nybyggt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Åboland: Emma Svensson och Alice Goldstrand från Lund om vad de visste om Åbo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Emma Svensson och Alice Goldstrand från Lund.
Bildtext Emma Svensson och Alice Goldstrand från musikgymnasiet Spyken i Lund.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Under sin tid i Åbo har Emma Svensson och Alice Goldstrand också fått lära sig mer om svenskan i Finland, något som de tidigare främst kopplat ihop med Mumin och Tove Jansson.

Musik bygger broar över språkbarriärer

Tanken bakom Dream Academy är förutom att eleverna ska få göra musik tillsammans också att de ska lära sig om varandras kulturer och språk. Ett ämne som varit på tapeten den senaste tiden.

Den svenska historikern Dick Harrison vid Lunds universitet kritiserade nyligen svenskarna för deras bristfälliga kunskaper om Finlands och Sveriges gemensamma historia. I Finland oroar sig historielärare för att eleverna här hemma snart ska veta lika lite, då de obligatoriska historiekurserna skärs ner i den nya läroplanen.

Och visst finns det en okunskap konstaterar artisten Fredrik Furu efter att i samband med projektet Dream Academy rest runt ibland skolorna i Finland och Sverige.

- Vi vet nog ganska lite om varandra. Vi finlandssvenskar är ju ganska få och vi lär nog oss ganska mycket om andra men från svenskt håll tror jag inte intresset för Finland är lika stort. Språken är mycket olika och det blir en barriär. Men med lite musik och gott humör kan vi nog ta oss över den, säger Furu.

Du bor själv i Stockholm, hur ofta får du komplimanger för att du talar så bra svenska?

- Det händer ganska ofta men man får bara bita i det sura äpplet och än en gång förklara vem vi finlandssvenskar är.

Deltagande skolor 2015-2016

  • Kaustisen musiikkilukio, Kaustby, Finland
  • Puolalanmäen lukio, Åbo, Finland
  • Gymnasieskolan Spyken, Lund, Sverige
  • Ålands Musikinstitut, Mariehamn, Åland
  • Ålands folkhögskola, Pålsböle, Åland

Inför säsongen 2016-2017 kommer en skola från Norge att delta.

Projektet koordineras av nätverket Svenska nu och finansieras delvis genom stödprogrammen Nordplus och Nordplus Junior.Här kan du lära mer om projektet.

Diskussion om artikeln