Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kenneth Katter: Helsingfors är Nordeuropas starkast växande stad

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Kenneth Katter och Pia-Maria Lehtola sitter vid ett cafébord
Bild: Yle/Eero Poskela

Från att ha varit chef för Musikhuset i Helsingfors har Kenneth Katter nu bytt ut de sköna tonerna till bostäder med anor ur olika stilepoker. Han har blivit vd för det nyöppnade Snellman Sotheby´s i Finland. Det äldsta auktionshuset förmedlar nu bl.a. historiska fastigheter i Finland.

Ett franskt slott i Kotka
Bild: Yle/Eero Poskela

Franska slott

När jag träffar Kenneth Katter på ett café i Engels Helsingfors, de blivande Torgkvarteren vid Senatstorget, ser han lycklig ut. Kenneth bor själv i södra Helsingfors och älskar sin hemstad.

- Det är härligt med korta promenadavstånd. Det tar fem minuter att gå till min nya arbetsplats på Kaserngatan.

Auktionshuset Sotheby´s är känt för att förmedla kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Har vi en marknad för det i vårt unga land, undrar jag.

-Vi har äran att förmedla ett franskt slott i Kotka just nu. Det härstammar från 1800-talet och är ritat som ett franskt slott.

På fotografierna visas interiörer från slottet. Rummen är inredda i fransk stil med antika tapeter och möbler.

En stadsvåning med tegelvägg.
Bild: Yle/Eero Poskela

Tsarens polishus

Kenneth Katter har de senaste månaderna besökt flera gamla fastigheter i Helsingfors centrum. Det senaste är det så kallade Tsarens polishus i Gardesstaden.

-Byggnaden har drag av Belle Epoque-tiden.

Den renoveras pietetsfullt och Kenneth väntar på att få se ljus i fönstren.

-I mitt arbete känner jag hur de gamla generationerna går vid min sida.

Belle Epoque, från franskans, La Belle Époque, den vackra epoken från 1871-1914. Storstaden blev till med gemensamma sociala rum som caféer, boulevarder och konstsalonger. Stilen är organisk och har drag av växt-och blomornamentik.

Moderna sovrum i gamla bostäder.
Bild: Yle/Eero Poskela

Art déco, från franskans art décoratif, dekorativ konst. En stilriktning från 1920-1930-talet. Geometriska former som klot, trianglar och solstrålar symboliserade lyx och livskvalitet.

Art déco i Tölö

Kenneth Katter förutspår att följande stora trend i Helsingfors är Art déco-bostäder i Tölö. I stadsdelen finns flera bostadshus byggda i 1920- och 1930-tals stil med enkla dekorativa drag och annars funktionalistisk, klassisk arkitektur.

-Helsingfors är Nordeuropas starkast växande stad just nu. Det byggs på höjden i Böle och gamla bostäder renoveras till nya invånare.

Sotheby´s, som öppnade sitt första auktionshus 1744 i London, har sedan 1976 börjat förmedla fastigheter runt om i världen. I det nyöppnade kontoret i Helsingfors kommer publiken också att kunna bekanta sig med modern bildkonst. För tillfället visas Isabella Chydenius uttrycksfulla och tidlösa målningar.

-Vi vill förmedla konst och väggar att hänga den fina konsten på.

Kenneth Katter och Pia-Maria Lehtola sitter vid ett cafébord
Bild: Yle/Eero Poskela

Kenneth Katter är gäst i Belle Epoque på Yle Fem, fredagen den 22.1.2016. kl.19.55. och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln