Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hornet-plan orsakade mullret i Pargas och Nagu

Från 2016
Uppdaterad 20.01.2016 16:51.
Bild: Flygvapnet

De senaste dagarna har många hört ett ovanligt muller både i Nagu och Pargas.

- När jag står här hemma på gården i Pargas hör man ett konstigt dovt buller som återkommer med jämna mellanrum. Vår hund reagerar också på ljudet men det är svårt att lokalisera varifrån det kommer, säger Pargasbon Thomas Commondt.

Enligt seismologiska institutet har det kommit in ovanligt många observationer om liknande muller på olika håll i Finland just nu.

Någon jordbävning är det ändå inte frågan om. Enligt Seismologiska institutet i Helsingfors har man inte registrerat något som skulle tyda på varken jordbävningar eller sprängningar i området.

Ofta är det isen som rör på sig då folk hör av sig. Så här i början av året när temperaturen sjunker hastigt och det har varit snöfritt är det rätt vanligt att isen för oljud, berättar man vid Seismologiska institutet.

Men just den här veckan beror bullret som många hört högst antagligen på Flygvapnets övningar. På tisdagen och onsdag morgon har Hornet-plan sprängt ljudvallen under övningsflyg ovan havet.

Övningsflygninarna har genomförts på ett område som sträcker sig från norr om Åland till Kvarken. Enligt Satakunta flygflottiljs stabchef, överstelöjtnant Antti Koskela, hörs ljudet som uppstår då ljudvallen sprängs på tiotals kilometers avstånd, speciellt då vädret är klart.

Flygvapnets övningar fortsätter ännu i morgon, torsdag, men då flyger man inte längre över havet, berättar Koskela.

Diskussion om artikeln