Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Fångade – en mordgåta som ger kalla kårar

Från 2016
Uppdaterad 05.11.2018 16:13.
Fångade
Bildtext Olafur Darri Olafsson i huvudrollen som Andri.
Bild: RUV

Isländska thrillern Fångade tar oss till en liten stad på norra Island. En ort med drygt 2000 invånare och tre poliser som de ogästvänliga vinterstormarna kan isolera i veckor. Den här vintern blåser ondskan in med vinterstormen. En mördare sätter skräck i människorna där ingen kommer in och ingen kommer ut.

Andri må vara polischef på orten men det betyder inte att han har mycket att göra. Här känner alla varandra och det är svårt att hålla hemligheter.

Eftersom staden ligger vackert beläget vid en fjord finns det planer på att utöka hamnverksamheten och handeln. Men i väntan på det sysselsätter sig Andri och hans kollegor främst med felparkeringar och spela schack.

Allt ändras när några fiskare hittar ett lik i fjorden. Andri och hans kollegor slår snabbt fast att liket, som saknar både huvud och lemmar, inte legat länge i vattnet och troligtvis frusits ner innan det hamnat i vattnet. I övrigt finns det inte många spår förutom att det är en manskropp och ett flertal sticksår.

Programmet är inte längre tillgängligt

En utredning i motvind

Andri misstänker att mördaren finns ombord på den nyligen anlända passagerarfärjan och i ett försök att snabbt lösa mordgåtan avskärmas alla ombord. Det är ett beslut som inte gillas av kaptenen som förbjuder polisen att genomsöka färjan.

Stadens ledning sätter också press. Med stora framtidsplaner för orten vill man inte ha någon dålig publicitet. Passagerarna tålamod är på upphällningen.

Medan situationen i hamnområdet blir allt mer spänd tvingas Andri ta snabba beslut som han hellre överlåtit till förstärkningen som är på väg från Reykjavik.

Den redan oroliga stämningen övergår i panik när en vinterstorm drar in och isolerar hela samhället. Andri står snart mitt i en klaustrofobisk mardröm utan möjlighet att få hjälp utifrån.

Mordgåtan visar sig vara långt mer komplicerad än man först trott och medan det isande snöovädret drar in över kusten skördas flera offer.

Jag älskar att arbeta med elementen för det gör allt levande och äkta. Det där vädret är vår realitet.

― Baltasar Kormakur

Inget är viktigare än vädret

För huvudkaraktären Andri spänns snaran åt från alla håll. Den instängda staden är som en metafor för hans egna privatliv. Hans ex-fru har flyttat bort och hittat en ny kärlek och för tillfället är han tvungen att bo hos sina svärföräldrar tillsammans med sina två döttrar.

Svärfar Eirikur gör sitt bästa för färdigställa en ny bostad för Andri och flickorna men tillsvidare är han fast i en situation som blir allt mer ohållbar.

För seriens skapare och huvudregissör, Baltasar Kormakur, är det ett medvetet val att välja att placera en småstad i centrum av berättandet.

- Det är en perfekt scen för i en by som detta har alla sin egen historia. Det finns ett band eller ett förflutet mellan så gott som alla. I grunden är serien en thriller och det är bra för ingen vill se ett renodlat drama, säger Kormakur till Indiewire i samband med att serien visades första gången på Torontos filmfestival.

I Fångad ges Kormakur möjligheten att lyfta fram sitt hemland både genom skickliga skådespelare och det ofta ogästvänliga vädret. De svåra förhållandena för filminspelning var dock inget som avskräckte Kormakur.

- På Island får du brottas med vädret varje dag. Det finns inget mer relevant i ditt liv än väderleken. Den största utmaningen här var att verkligen få tillgång till en riktig storm. Du kan inte skapa samma sak med vindmaskiner.

- Vädret är inte det som ger mig huvudbry, det är en utmaning. Jag älskar att arbeta med elementen för det gör allt levande och äkta. Det där vädret är vår realitet.

Karaktärerna i förarsätet

Trots storslagna miljöer och bitande snöstormar är Fångade fortfarande en karaktärsdriven serie, med Olafur Darri Olafsson i förarsätet som polischef Andri. De övriga ledande rollerna görs av bland andra Ilmur Kristjansdottir, Nina Dögg Filippusdottir och danska Bjarne Henriksen.

Serien är den största satsningen i isländsk dramaproduktion någonsin med en budget på ca 7 miljoner euro. Fångad är också en internationell framgång redan innan den sänts i Island och har bland annat sålts till stora bolag som Weistein Company i USA, BBC, tyska ZDF och France Televisions.

Framtiden får utvisa om det också blir flera säsonger, något som Kormakur själv hoppas på.

Fångade (Ofærd / Trapped, Island, 2016)
Serien sändes första gången i Yle fem år 2016.
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: RVK Studios för RUV / Samproduktion

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln