Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vid Vägskälet i Sibbo vänder livet till det bättre

Från 2016
Uppdaterad 25.01.2016 08:17.
Nico Pousar, Marianna Liljendahl, Lasse Puonti
Bildtext Nico Pousar, Marianna Liljendahl och Lasse Puonti.
Bild: Yle/Stefan Härus

En puff i rätt riktning och en chans att växa och komma framåt. Så ser två av de unga som arbetar inom ramen för verksamhetscentret Vägskälet i Sibbo på sin livssituation just nu.

Verksamhetscentret Vägskälet i Nickby upprätthålls av Social- och hälsovårdsavdelningen i kommunen och ger både unga och vuxna en möjlighet till arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte, arbetsprövning, lönesubventionerat arbete samt läroavtalsstudier inom ramen för egna resurser.

cykelserviceskylt
Bildtext En cykelverkstad är en av de rehabiliterande arbetsverksamheterna vid Vägskälet.
Bild: Yle/Stefan Härus

Snickeri och hantverk

Arbetsmiljön är målinriktad och ger möjlighet till arbete inom bland annat verkstäder för snickeri och hantverk, arbetstjänster, trädgårds- och fastighetsskötsel samt till utvecklingsarbete inom social- och hälsovården.

slöjdbänkar i verksamhetscentret vägskälet i nickby sibbo
Bildtext Snickeri är en annan verksamhetsform.
Bild: Yle/Stefan Härus

Marianna Liljendahl har arbetat på Vägskälets café i två år. Vid sidan om har hon studerat till merkonom och får sitt slutbetyg om en månad.

- Jag kom hit efter min mammaledighet. Jag sökte efter ett jobb eller en sysselsättning som skulle vara tillräckligt nära och det här var egentlgien det enda alternativet som då stod till buds. Definitivt har tiden här resulterat i en puff i rätt riktning, säger Liljendahl.

Också Nico Pousar är nöjd med sina tre år inom Vägskälet.

- Jag trivs mycket bra. Jag har ett jobb som ligger nära mitt hem, så det är bekvämt och bra, säger Pousar.

Trivs med livet

Pousars arbetsplats finns vid busstationen i Nickby. Där lämnar han ut paket åt kunder. Just nu är Pousar nöjd med situationen som den är och har inga konkreta planer på varken studier eller andra arbetsplatser.

- Verksamhetscentret Vägskälet har erbjudit mig en bra chans att växa och komma framåt i livet. Mycket har jag fått lära mig, så möjligen kan det blir aktuellt med ett jobb inom kundtjänst i framtiden. Jag upplever nog att jag har kunnande på det området, säger Pousar.

Olika möjligheter

Vilka är då möjligheterna för de som arbetar inom verksamhetscentret att hitta arbete utanför Vägskälets väggar och därmed kanske en bättre och säkrare utkomst och en mera självständig livshantering?

- Visst finns det möjligheter. Om det däremot inte lyckas, möjliggör verksamhetscentret läroavtals- och lönestödsarbetsplatser. Visserligen kan inte alla få sådana platser. Först krävs det en period där den det gäller helt enkelt visar vad den går för. Det är helt enkelt en förtroenderelation mellan mig, arbetsgivaren och hela teamet här, säger verksamhetsledare Lasse Puonti.

Liljendahl poängterar att Vägskälet inte enbart är för arbetslösa.

- Här fick jag en jättebra chans efter ett långt vikariat på ett daghem. Jag blev mammaledig och hade inget arbete att gå tillbaka till. Det blev en mjuklandning också för min dotter, eftersom jag började arbeta här först med kortare dagar, säger Liljendahl.

Spräng väggarna och tankarna

Nico Pousar vill av erfarenhet uppmuntra sysslolösa ungdomar att ta chansen hos verksamhetscentret Vägskälet.

- Det lönar sig att ta chansen. Det är en bra startpunkt om det är så att man varit instängd hemma och kanske inte vågat ta steget till ett självständigt liv. Det kan vara idé att spränga de fyra väggarna och de egna tankarna. Här kan livet vända till det bättre, säger Pousar.

Diskussion om artikeln