Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ville Peltonen: Om fem år vet betydligt fler vem "Niki" är

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Henrik Borgström på HIFK:s A-juniorträningar 12.1.16
Bildtext Henrik Borgström satsar på att spela JVM i Kanada.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Henrik Borgström är ett namn som det lönar sig att lägga bakom örat. HIFK:s A-junior har i år slagit igenom på allvar och går allt enligt planerna spelar han JVM om ett år i Kanada.

Henrik ”Niki” Borgström är nu inne på sin tredje säsong i HIFK efter att han inte lyckades knipa en plats i sin fostrarförening Jokerits B-juniorlag. Speciellt i år har han producerat poäng på löpande band och efter 28 matcher är hans saldo 25 mål och 24 assists.

– Visst har det blivit en hel del poäng i år, men det kunde definitivt ha blivit fler. Jag måste vara mer bestämd då målchanserna dyker upp, säger Henrik Borgstöm till Yle Sporten då vi träffar honom före ett träningspass i Helsingfors ishall.

Hur skulle du beskriva dig som spelare?

– Jag är relativt skicklig och tycker om att ha mycket puck. I ett drömanfall kommer jag upp med fart i mitten av rinken och spelar fram en lagkompis som sätter pucken i mål.

Henrik Borgström på HIFK:s A-juniorträningar 12.1.16
Bildtext Borgströms HIFK ligger femma i serien.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Och bristerna då?

– Som center måste jag bli bättre på tekningarna. Fysiken måste överlag utvecklas precis som försvarsspelet. Det här är grejer vi fokuserar på med våra tränare.

En av Borgströms tränare hos HIFK:s A-juniorer är Ville Peltonen som har rollen som assisterande bakom huvudtränaren Jussi Silander.

– Borgström är både klurig och skicklig. Han har potential att bli en riktigt bra spelare som kan livnära sig på ishockey, säger Peltonen som även är träningschef för HIFK.

– Han kan ändå i princip utveckla alla delområden. Försvarsspelet och skridskoåkningen måste bli bättre och det jobbar vi på dagligen.

U20-VM som åskådare

Enligt bland annat Göran Stubb, som är chef för NHL:s Europascouting, kunde Borgström ha aspirerat på en plats i Jukka Jalonens VM-trupp. Enligt 18-åringen själv var han ändå en bra bit från att ha fått spela VM i Helsingfors.

– Då jag ser på mina prestationer i det stora hela så räckte jag inte till. Finland hade i år ett väldigt starkt lag, speciellt på anfallssidan. Nu får jag ta sikte på nästa JVM och tror starkt på att kunna vara med i Kanada.

Vad tyckte du om Finlands insats i hemma-VM?

– Det var grymt roligt att de tog hem guldet. Speciellt för Kasper Björkqvist och Olli Juolevi som jag spelat med tidigare. Finland hade ett lite annorlunda lag den här gången med skickliga spelare i alla fyra kedjor.

Ville Peltonen, 12.1.2016
Bildtext Ville Peltonen jobbar gärna med Borgström.
Bild: Yle

Inte heller Peltonen blev överraskad då hans adept inte platsade i VM-laget.

– Inte var jag speciellt överraskad då han inte fanns med i truppen. Den här gången räckte han inte till. Tåget så att säga gick utan att ”Niki” någonsin hann i kapp det.

USA eller FM-ligan är den stora frågan

Precis som VM-guldmedaljören Kasper Björkqvist i lokalkonkurrenten Blues har Borgström inte spelat någon match i herrarnas FM-liga för att behålla rätten att spela universitetsishockey i USA. Var Borgström kommer att befinna sig nästa höst vet han inte ens själv.

– Flera amerikanska universitet har visat upp sitt intresse så jag har åtminstone alternativ där borta. Jag är dessvärre lite dålig att fatta beslut, men snart borde jag komma fram till något. Det skulle vara bäst för alla inblandade parter, säger Borgström om sina framtidsplaner.

För HIFK:s träningschef Ville Peltonen är det ingen enkel uppgift att säga var hans juniorstjärna borde spela nästa säsong.

– Det gäller alltid i dylika fall att se på en hurudan person och spelare det handlar om. Hans familj har säkert också sitt att säga. Viktigast är att han själv vet hur mycket han vill satsa på ishockeyn.

Har han viljan att satsa för fullt på ishockey?

– Jag skulle säga att han är redo att göra det. Få unga spelare i hans ålder vet ändå vad som krävs, speciellt utanför isen. Han kan bli ett hockeyproffs och vi vill hjälpa honom att utvecklas åt rätt håll, säger Peltonen.

Beröm värmer alltid

Steget från att vara en stjärna i A-juniorerna till att vara det bland seniorerna är som bekant stort. Ska vi tro Göran Stubb har Borgström potentialen att vara en av Finlands kommande stjärnspelare.

Henrik Borgström på HIFK:s A-juniorträningar 12.1.16
Bildtext Universitetsishockey i USA lockar Borgström.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

– Jag har inte hört honom säga det, men jag förnekar inte att det känns bra. För ett år sedan visste inte många vem jag var då jag kommit lite från ingenstans. Om någon stor profil som Stubb har sagt så om mig så gäller det att träna ännu hårdare för att på riktigt utvecklas till en stjärna, slår Borgström fast.

Var tror du att Henrik Borgström spelar om fem år?

– Jag lever helst här och nu, men visst har han bra utsikter som spelare. Han måste komma ihåg att jobba hårt, inte bara under de två timmarna som han är på isen. I hans ålder handlar träning mest om upprepningar och nya upprepningar. Han har passionen och om fem år tror jag betydligt fler än nu har koll på vem ”Niki” Borgström är, avrundar Ville Peltonen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Borgström vill vara med och försvara VM-guldet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln