Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samlingspartiet läcker till De gröna i Helsingforsfullmäktige

Från 2016
Uppdaterad 20.01.2016 20:51.
Helsingforsfullmäktige
Bildtext Trots avhoppen är Samlingspartiet fortfarande störst i Helsingforsfullmäktige.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Samlingspartiet har under ett halvt år förlorat två ledamöter till De gröna i Helsingforsfullmäktige. Gruppordförande Lasse Männistö säger att avhoppen inte har något gemensamt.

På onsdagen meddelade Johanna Sydänmaa att hon lämnar Samlingspartiets grupp för De gröna. Sydänmaa motiverar avhoppet med regeringens nedskärningar inom utbildningen.

Regeringens sparpolitik oroar mig eftersom nedskärningarna drabbar de svagaste allra mest.

― Johanna Sydänmaa

- Regeringens sparpolitik oroar mig eftersom nedskärningarna drabbar de svagaste allra mest. Nedskärningar inom utbildning och barnomsorg är kortsiktig politik, som man bör kämpa emot, säger Sydänmaa i ett pressmeddelande.

Sydänmaa är själv lärare. Hon sitter nu för tredje perioden i fullmäktige och är också ordförande för kultur- och biblioteksnämnden.

Männistö: Gruppen är enig

Jarmo Nieminen hoppade i sin tur från Samlingspartiet till De gröna i september. Efter de här avhoppen har Samlingspartiet 21 ledamöter medan De gröna har 19.

Vi beklagar beslutet och det är synd att det har skett men vi kan inte bestämma över någon.

― Lasse Männistö, gruppordförande

Gruppordförande Lasse Männistö, vad tyder de här avhoppen på?

- Johanna Sydänmaa har motiverat sitt avhopp med att hon har funderat på sin egen värdegrund och att den inte längre stämmer överens med Samlingspartiet. Hon har också sagt att den nationella politiken har inverkat på hennes val. Samlingspartiet är ett parti som måste fatta svåra beslut i ett ekonomiskt utmanande klimat och i samband med det har Johanna funderat på sina egna värderingar och kommit till den här slutsatsen.

- Vi beklagar beslutet och det är synd att det har skett men vi kan inte bestämma över någon.

Också Jarmo Nieminen bestämde sig för samma sak?

- Det var hans eget beslut och han motiverade det med sina egna värderingar. Han lyfte fram stadsplaneringen och den nya generalplanen. Hans åsikter och Samlingspartiets linje överensstämde inte. Det var också ett ledsamt beslut.

Jag försäkrar att fullmäktiges största grupp också det här året är enig. Det går att lita på Samlingspartiet också i framtiden.

― Lasse Männistö, gruppordförande

Kommer fler Samlingspartister att lämna gruppen?

- Jag hörde om Sydänmaas beslut på tisdagskvällen. Senare kom det fram att hon har funderat länge på saken. Jag hoppas att Samlingspartiets syn på hur staden ska utvecklas och hur servicen ska förbättras i dessa ekonomiskt dåliga tider får stöd. Jag försäkrar att fullmäktiges största grupp också det här året är enig. Det går att lita på Samlingspartiet också i framtiden.

Betyder avhoppen att Samlingspartiet gått högerut i Helsingforspolitiken?

- Sydänmaa har motiverat sin flytt med politiken nationellt och hur hennes värdegrund har förändrats. För Nieminens del handlade det om generalplanen och naturskydd. Samlingspartiets miljövänliga och energieffektiva politik innebär att staden planläggs så effektivt som möjligt. Nieminen hade en annan åsikt om det här. De båda avhoppen har inget gemensamt och kan inte förknippas med Samlingspartiets linje, säger Lasse Männistö.

Också De gröna har tappat ledamöter

De gröna har också tappat ledamöter under det gångna året.

Sirkku Ingervo och Zahra Abdulla anslöt sig till Vänsterförbundets grupp i augusti.