Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Myndighetsförslag: Begränsad rättshjälp för asylsökande

Från 2016
Uppdaterad 21.01.2016 16:46.
Två syriska kvinnliga flyktingar.
Bild: EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Inrikesministeriet och Justitieministeriet vill begränsa asylsökandes rätt till rättshjälp och förkorta besvärstiden om en sökande har fått avslag. Vi får inte behandla asylsökande på det här sättet, säger man vid Diskrimineringsombudsmannens byrå.

Diskrimineringsombudsmannens byrå kritiserar i ett utlåtande till Justitieministeriet myndigheternas planer att avsevärt försvåra asylsökarnas situation.

- Det största problemet ser vi i deras förslag att begränsa rätten till biträde under asylutredningen, säger överinspektör Måns Enqvist på byrån.

Måns Enqvist är överinspektör.
Bildtext Överinspektör Måns Enqvist.
Bild: Yle/Anna Savonius

Hittills har asylsökande haft rätt till allmänt biträde under asylprocessen. Ministerierna vill ha ändring på det.

- Nu vill man begränsa den så att endast då man för saken vidare till rätten och söker ändring så skulle man få rättshjälp, säger Enqvist.

Kortare besvärstid?

En annan fråga som byrån reagerar på gäller besvärstiden som nu är en månad men förslås bli 14 dagar.

- Det att man avkortar besvärstiden till två veckor försvårar situationen för asylsökande och läget försvåras ytterligare när man begränsar rätten till biträde, säger Enqvist.

Diskrimineringsombudsmannens byrå tror att man inte är ensam om kritiken. Förslaget om ändringar i utlänningslagen bereds vid Justitieministeriet och Måns Enqvist hoppas att ansvariga myndigheter tar hänsyn till allmänna rättsprinciper.

- Det här att man endast för asylsökande förkortar den här besvärstiden strider mot allmänna rättsprinciper, säger Enqvist.

Också justitiekansler Jaakko Jonkka ställer sig kritiskt till regeringens avsikter. Han säger i en intervju för Yle att riksdagens grundlagsutskott måste syna dem.