Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Andrea Julin tar inte ut något i förskott

Från 2016
Uppdaterad 22.01.2016 10:15.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Andrea Julin tar inte ut något i förskott - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ifjol blev det inget junior-VM i skidåkning för Andrea Julin, men insatserna denna vinter lovar gott med tanke på U23-mästerskapet i slutet av februari.

Yle Sporten träffade Julin under ett träningspass på hennes boningsort i Vörå. Julin, som härstammar från Jeppo, studerar vid Pedagogiska fakulteten i Vasa och hoppar tidvis också in som lärarvikarie på idrottsgymnasiet.

Just nu är ändå kalendern fylld av träningar och tävlingar. Onsdagens träning genomfördes under vackert snöfall vid ett numera väl snöfyllt Vörå skidcentrum.

– Det är framför allt mycket skönare att träna på lite längre spår. Här i Vörå har vi ganska tunga konstsnöspår, vilket blir ganska krävande om man klättrar hela tiden. Det är bra att det kommer lite extra snö så man kan åka på lugna slingor mellan varven, förklarar Julin.

Motivationshöjare i Slovenien

21-åriga Julin är rätt nyligen hemkommen från sitt första landslagsuppdrag på seniornivå.

Tre år i följd hade Julin i mars månad fått smaka på världscuphetluften i Lahtis. Veckoslutet den 16–17 januari fick hon för första gången chansen att åka utomlands som landslagsåkare, till Planica i Slovenien.

Julin fick en oerhörd motivationskick av äventyret.

– Jag fick se vilken nivå det är jag siktar på att nå upp till och vad det är man tränar för. Det är viktigt att få se lite nya ställen och komma med i de rätta cirklarna och se hur allting fungerar, allting är fixat på bästa sätt och allting flyter på otroligt bra.

– Det blev väldigt stressfritt att tävla. Det motiverar mycket att ha nått dit, säger Julin till Yle Sporten i samband med ett träningspass på hemorten i Vörå.

I Planica fick Julin åka individuell fristilssprint på lördagen och lagsprint tillsammans med jämngamla Katri Lylynperä på söndagen. Lördagens tävling gick inte som planerat på grund av smärta i benen, men på söndagen fungerade åkningen bättre.

– Jag gick ut lite för långsamt på min första etapp och blev sist i klungan. Jag borde ha gått för fullt och kriga i täten om de främsta positionerna, berättar Julin.

– Redan i den första nedförsbacken tappade jag tätkontakten, så det grämer lite. På det andra och tredje varvet kändes det sen mycket bättre. Det skulle ha varit roligt om det känts så bra att åka på lördagen.

Junior-VM hägrar

Enligt ursprungsplanen skulle Julin ha tävlat i Finlands Cup i Vanda, men besöket till Slovenien var ett välkommet avbrott i en relativt inrutad vinter.

– Just nu blickar jag två helger framåt mot FM i Imatra. Efter det har vi junior-FM här i Vörå och därefter hoppas jag att jag får delta vid U23-VM i Rumänien, belyser Andrea Julin.

Ifjol blev det inget VM för Julin, som fortfarande känner en viss besvikelse över den uteblivna resan. Vid JVM 2013 i Liberec och 2014 i Val di Fiemme var hon med i hetluften och mätte sig med de bästa i sin egen åldersgrupp.

I år har hon redan visat upp en hel del av sitt kunnande, och resan till Slovenien och världscupstarterna där väger naturligtvis också in när landslagen till tävlingarna i Rasnov den 22–28 februari tas ut.

– För U23-mästerskapen brukar de större tävlingarna väga in en hel del, till exempel Skandinaviska cupen och världscupen som jag just deltog i. Dels är motståndet vassare och dels är också terrängen mer utmanande på den nivån, menar Julin.

Även om IF Minken-åkaren redan gjort en hel del för att förtjäna en plats i VM-laget är hon ingalunda säker på sin uttagning.

– Jag är nog absolut inte säker på någonting! Jag skulle behöva ett bra distanslopp, tycker jag själv åtminstone. Jag vill också prestera bra i någon sprint ännu före VM. Mitt mål är inte bara att ta mig till VM, jag vill också nå bra resultat där, förklarar hon.

Drömmen att få åka hemma-VM

Julin hör till en grupp FSS-åkare som i tiderna blev uttagna till "Elit 2017", ett projekt med skid-VM i Lahtis 2017 som det stora målet.

– Siktet är inställt på Lahtis. Att få åka världscup i Slovenien var ett litet steg på den vägen. Jag hoppas att jag ännu kan ta ett ordentligt steg i utvecklingen inför nästa säsong så att jag kan känna mig säker på att jag har en chans att kämpa om en VM-plats.

VM på hemmaplan hör inte till vanligheterna för finska skidåkare och frekvensen av ordnade mästerskap innebär i praktiken att det nästan handlar om första och enda chansen för många åkare.

VM har ordnats på finsk mark senast år 2001 och innan det 1989, 1978, 1958, 1938 och 1926.

Också Andrea Julin är väl medveten om läget.

– Det har jag faktiskt tänkt på lite! Det är kanske lite otur att det kommer redan nästa år, det blir lite tight. Men jag siktar nog på att komma med, det skulle vara jättehäftigt, avrundar Andrea Julin.

Diskussion om artikeln