Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Överenskommelse i miljardtvisten mellan TVO och Areva nära

Från 2016
Uppdaterad 21.01.2016 08:47.
Bildtext Bygget av den tredje reaktorn, OL3, har kantats av problem och bygget har försenats otaliga gånger.
Bild: Copyright TVO

Frankrikes finansminister Emmanuel Macron lovar att rättstvisten kring förseningarna av Olkiluoto 3-bygget i Euraåminne är uppklarad inom en månad.

Projektet att bygga den trejde reaktorn, OL3, har kantats av problem och reaktorn är mycket försenad. Då bygget inleddes skulle reaktorn producera el 2009 men nu ser det ut som om bygget kan vara färdigt tidigast 2018.

På grund av detta har byggherren Industrins Kraft, TVO, stämt den franska tillverkaren Areva och kräver 2,6 miljarder euro i skadestånd. Den franska tillverkaren Areva har i sin tur stämt Industrins Kraft på 3,4 miljarder euro.

Frankrikes ekonomiminister Arnaud Montebourg (t.h) och hans efterträdare Emmanuel Macron.
Bildtext Frankrikes finansminister Emmanuel Macron, mannen till vänster, lovar att rättstvisten mellan TVO och Areva snart ska vara löst.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Finansminister Macron säger sig ha varit i kontakt med näringsminister Olli Rehn, Centern och ska enligt källor till Reuters vara överens om att Industrins Kraft och Areva har en månad på sig att lösa tvisten.

Industrins Kraft kommenterar inte

Industrins Kraft väljer att inte kommentera och enligt kommunikationschef Pasi Tuohimaa har bolaget inget att säga om de påståenden som Frankrikes finansminister kommit med.

- Allt man gör i Frankrike för att färdigställa Olkiluoto 3 är bra men mer än så kommenterar vi inte, säger Pasi Tuohinen till Yle Pori.

Yle har inte kunnat nå näringsminister Olli Rehn för en kommentar och hur regeringen kan påverka de beslut som Industrins Kraft gör.

Olli Rehn.
Bildtext Enligt nyhetskällor har näringsminister Olli Rehn, Centern, kontaktats av sin franska motpart.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Känsligt ämne i Frankrike

Nyhetsbyrån Reuters och franska medier har tidigare berättat om att en överenskommelse mellan Industrins Kraft och Areva kan vara nära. I Frankrike är tvisten ett känsligt ämne för socialistregeringen planerar en fusion mellan de statligt ägda Areva och EDF.

Men energijätten EDF vill inte ta risken att tvingas betala de skadestånd i miljardklassen som förseningarna av Olkiluoto 3 kan förorsaka.

Frankrikes finansminister arbetar för en överenskommelse mellan Areva och TVO

Diskussion om artikeln