Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstranter trängde in i parlamentet i Moldavien

Från 2016
Uppdaterad 21.01.2016 08:55.
Demonstranter försöker tränga in i parlamentsbyggnaden i Moldavien 20.1.2016.
Bild: EPA/DUMITRU DORU

En grupp demonstranter som motsätter den nysatta regeringen trängde sig in i parlamentet i Moldaviens huvudstad Chișinău på onsdagen.

Premiärministern Pavel Filip är det östeuropeiska landets tredje premiärminister på mindre än ett år. Den proryska oppositionen i parlamentet bojkottade röstningen om en ny regering.

Demonstranterna som krävde att nyval ordnas i landet viftade med moldoviska flaggor, ropade slagord och beskyllde den nyinsatta regeringen för att vara förrädare.

Politiskt kaos efter att pengar försvann

Den tidigare regeringen tvingades avgå i oktober i fjol i eftersviterna av en bankskandal. Moldavien hamnade i ett politiskt kaos i oktober efter skandalen där det visade sig att 900 miljoner euro försvunnit ur landets banksystem.

Enligt demonstranter som intervjuats av nyhetsbyrån AP ska den nya regeringen vara en urvattnad kompromisslösning som inte förmår ta i tu med den utbredda korruptionen i landet eller genomföra några egentliga reformer.

Andra demonstranter ska ha ansett att regeringen är för EU-orienterad och krävde att Moldavien ska vända sig ytterligare mot Ryssland istället.

Diskussion om artikeln