Flyktingfrågan hotar Merkels position
Tysklands förbundskansler Angela Merkel möter allt mera högljudd kritik för sin flyktingpolitik. Debatten om den går hetare än någonsin.
Efter nyårsnattens händelser med sexuella övergrepp och trakasserier i Köln har Angela Merkel hamnat i en helt annan situation än den hon är van vid. Det konstaterar Yle Nyheters medarbetare i Tyskland, Johnny Sjöblom.
- För några dagar sedan fick Angela Merkels regeringstalesman Steffen Seibert frågan om förbundskanslern är rädd för att bli av med jobbet. Han fnyste bort frågan, men det faktum att man spekulerar kring Merkels framtid på kanslersposten kan ses som ett tecken på hur hennes situation har förändrats, säger Sjöblom.
Förr populär, nu ifrågasatt
Förändringen har skett under det senaste halvåret och i synnerhet under de senaste veckorna.
- I åratal har Merkel varit populär som bara den. Nu frågar sig till och med experter på tysk politik om hon kommer att sitta kvar året till slut, konstaterar Sjöblom.
Flyktingar det enda som diskuteras
Orsaken till att Angela Merkel har hamnat i det svåra läget är enligt Johnny Sjöblom hennes linje i flyktingfrågan i kombination med nyårsnattens händelser i Köln.
- Efter de sexuella trakasserierna i Köln har flyktingdebatten tagit så enorma proportioner i Tyskland att det är nästan det enda som diskuteras i landet, säger Sjöblom.
- Också sådana krafter som tidigare har stött Merkel tar nu allt mera avstånd till hennes politik att hålla gränserna helt öppna för flyktingar. Det gäller till exempel de socialdemokratiska regeringskolleger..
Man kan säga att det blir mer och mer ensamt kring kanslern.
- Den kritik som är skadligast och jobbigast för Merkel kommer fortsättningsvis från hennes egna kristdemokratiska partikamrater, poängterar Johnny Sjöblom och ger några exempel.
- I förrgår uppmanade en grupp på närmare 50 kristdemokratiska förbundsdagsledamöter Angela Merkel att tänka om i flyktingfrågan. De anser att Tyskland helt enkelt inte klarar av att ta emot fler flyktingar.
- Trafikministern i Merkels regering gick nyligen till angrepp mot förbundskanslern och krävde att Tyskland stänger gränsen mot Österrike.
Partiledningen försöker tysta kritikerna, men det lyckas inte.
Sjöblom konstaterar att den senaste tidens mest spektakulära protestaktion var då en bayersk kristdemokratisk lokalpolitiker fraktade en busslast med flyktingar till förbundskanslersämbetet i Berlin. Där ställde han Merkel frågan vad de bayerska kommunerna ska göra med alla flyktingar som man måste ta hand om.
Merkel: Min kurs står fast
I sina försök att bemöta kritiken betonade Merkel i onsdags att hennes kurs står fast, det vill säga att man söker en europeisk lösning där man samarbetar med Turkiet och där Tyskland inte tar till nationella lösningar.
- Men att ett sådant uttalande skulle tysta kritiken är nog bara önsketänkande, säger Sjöblom.
- Tvärtom slog den österrikiska regeringen samma dag fast en kvot för hur många flyktingar landet kan ta emot i år. Det här ser många tyska kristdemokrater som den väg som också Tyskland måste gå. De bayerska kristdemokraterna har redan slagit fast att de vill ha en gräns på 200 000 flyktingar per år.
För Merkel återstår att antingen envist fortsätta eller att göra en helomvändning.
Sjöblom konstaterar att Angela Merkel i praktiken har två möjligheter.
- Den ena är att envist fortsätta på sin linje och hoppas på en europeisk lösning. En sådan är det få i Tyskland som tror på
- Den andra möjligheten är att hon i något skede tvingas göra en helomvändning. Det har hon gjort i vissa frågor tidigare, så det är inte helt otänkbart.
Yle Nyheters medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom intervjuades i radionyheterna torsdag morgon den 21 januari.