Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandssvenskt-norskt samarbete på Vegatoppen

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2016 10:34.
erik-andré hvidsten,
Bildtext Erik-André Hvidsten är aktuell med låten Winter Sweet
Bild: Term Musik

Årets andra utmanare är låten Winter Sweet, som framförs av Erik-André Hvidsten. Musiken är skriven av Thomas Enroth och texten av Thomas Lundin och Erik-André Hvidsten.

Norrmannen Erik-André Hvidsten är vid det här laget välkänd i svenskfinland, både som musiker och skådespelare. Han har spelat flera huvudroller i Finland, bland annat i Cabaret på Svenska Teatern 2011 och i Hair på Åbo Svenska Teater 2012.

Sommaren 2015 gav han ut skivan Min finlandssvenska sångbok, där han tolkar finlandssvenska visor som till exempel Plocka vill jag skogsviol, Stormskärs Maja och Höstvisa. Inkommande sommar kommer han att turnera med Visor på väg, svenskfinlands största turnerande visfestival. En ny skiva är också på kommande. Hvidsten tillbringar en del av somrarna i Finland trots att han bor i Norge.

Mannen bakom musiken

Den österbottniske låtskrivaren och pianisten Thomas Enroth har skrivit musiken till Winter Sweet. Enroth är också VD på produktionsbolaget Termmusik. Han har många musikaliska järn i elden och vi tog oss ett snack med honom om hur han hinner med allt och vilka förväntningar han har inför året.

Vilken är din drömartist som du skulle vilja jobba med och varför?

- Jag jobbar med mina drömartister. I vår skriver jag musik med Py Bäckman och Lasse Berghagen. I vår skall jag ut med Berghagen på en lång turné, samt göra lite jobb med Lasse Stefanz och Thomas Deutgen, så jag är mycket nöjd.

Thomas Enroth är producent och kapellmästare från Jakobstad.
Bildtext Thomas Enroth
Bild: Termmusik

Du har ofta många projekt på gång. Hur kopplar du av?

- Jag mediterar nästan varje dag och söker mej ut i naturen, förklarar Enroth. Jag börjar varje dag med att känna tacksamhet över att få vara min egen och att jag kan leva på det.

Förväntningar inför det nya året

Thomas Enroth skall skriva musik till Finlands 100-årsjubileum 2017. Han kommer också att spela in en skiva med Erik-André Hvidsten och sin fru Heléne Nyberg och så skall han turnera hela sommaren.

- Jag hoppas också på att få igång min världsmusikgrupp Indigo, som skall lanseras till hösten. Och så ska jag bo vid sjön i fyra veckor.

Paul Oxley's Unit fortsätter som veckans vinnare

Paul Oxley's Unit innehar fortfarande första platsen på Vegatoppen. Förra veckans utmanare Jannike hittar vi på andra plats medan Ronya och låten GTFO tyvärr fick minst röster och föll ut.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Vi vill gärna höra vad ni tycker om låtarna! Kommentera gärna i kommentarsfältet under artikeln!

Vegatoppen i Radio Vega, lördagar kl.21.05, i repris på måndagar kl.19.30 och på Arenan i 30 dagar.

Programledare för programmet är Jukka Isojoki.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln