Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Kvanthopps E-nummerlotteri: E171, titandioxid

Från 2016
Uppdaterad 21.01.2016 13:48.
Penslar och målfärg
Bild: Yle

Titandioxid gick tidigare också under namnet titansyra. Det förekommer inte som sådant i naturen men utvinns ur titandioxidhaltigt mineral som till exempel ilmenit.

Titandioxid är det som gör den vita målarfärgen vit. Så mycket som en femtedel av en målfärgsburks vikt utgörs just av vitt färgpigment i form av titandioxid. 70 % av allt färgpigment som tillverkas årligen i världen är just titandioxid, inalles cirka 4,6 miljoner ton.

Pappers- och plastindustrin hör till de största konsumenterna av titandioxid. Där används det bland annat till att färga och ytbehandla olika sorters papper och plast. Titandioxid ökar till exempel på papprets täckförmåga och glansighet.

Titandioxid används också flitigt av gummifabrikerna. Dels för att framställa vitt gummi, men titandioxiden gör också att gummt bättre motstår solens UV-strålning och syra-angrepp, Titandioxid gör att gummi inte spricker lika lätt och det håller sin färg bättre. Titandioxid förekommer i bildäck, skor, handskar och sportutrustning, för att nämna några.

De vita strecken som de drar på gräset för att avgränsa en tennisplan – titandioxid det också.

Sockerglasyr på bakelser

Eftersom titandioxid är kemiskt inert, alltså det reagerar just inte kemiskt med andra ämnen, så är det inte heller giftigt, i motsats till bly som man tidigare använde för att färga saker och ting vita. Följaktligen används titandioxid också som livsmedelsfärg, till exempel i sockerglasyr, för att göra den vitare. Och det är då som det står E171 i innehållsförteckningen.

Din vita tandkräm är också vit just tack vare titandioxid. Av samma orsak används det också i kosmetika och läkemedel. Är ett piller vitt så beror det just på titandioxid.

Sedan används titandioxid också i solkrämer, inte bara för att göra krämen vit utan för att titandioxid har ett väldigt högt så kallat brytningsindex; det reflekterar alltså solljus men framför allt så blockerar det ultraviolett ljus. Och då talar vi alltså främst om titandioxid i nanopartikelstorlek, tillsammans med partiklar av zinkoxid, det absorberas lättare av huden.

Och det är då, när de här nanopartiklarna upptas i blodströmmen som det kan uppstå risker för hälsoproblem som ännu inte är helt och hållet kända och utforskade. Nanopartiklar av titandioxid har befunnits orsaka inflammationer i huden och genetiska defekter hos möss.

Att andas in titandioxiddamm är inte bra, det kan öka på risken för cancer. Det här gäller i praktiken främst dem som arbetar på fabriker där titandioxiddamm förekommer.

Ett nytt E-nummer blir det nästa vecka.

Kvanthopp: Inslag: E-nummerlotteriet: E171, titandioxid - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln